Stoltenberg: NATO poate asigura securitatea alegerilor din Afganistan

Forţele NATO ar putea contribui la asigurarea securităţii alegerilor legislative care vor avea loc în octombrie în Afganistan, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Talibanii trebuie să înţeleagă că nu vor câştiga niciodată pe câmpul de luptă", a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă, în ajunul unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO la Bruxelles. „Trebuie să vină la masa negocierilor", a insistat el în contextul în care talibanii au lansat ofensiva de primăvară, relatează Agerpres citând AFP.

Negociere cu talibanii

„Vom continua să formăm, să consiliem şi să sprijinim forţele de securitate naţională afgane şi acest lucru va oferi cadrul, condiţiile care să le permită talibanilor, la un moment dat, să se aşeze la masă şi să negocieze o soluţie paşnică. Mă gândesc şi la un rol limitat al forţelor NATO pentru ca alegerile să se desfăşoare în condiţii depline de securitate”, a explicat Stoltenberg.

Ofertă refuzată de talibani

Alegerile sunt prevăzute pentru luna octombrie, iar preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a lansat o ofertă de negocieri de pace încă din februarie, dar talibanii au respins-o şi au lansat miercuri ofensiva de primăvară.

Planuri războinice

Operaţiunea Al Khandaq, numită după o bătălie la Medina, în secolul al VII-lea, în timpul căreia luptători musulmani i-au învins pe invadatorii necredincioşi, vor viza forţele americane şi "agenţii lor de informaţii", precum şi pe "susţinătorii lor interni", se arată într-un comunicat al talibanilor.

Retragerea coaliției

Talibanii au preluat controlul asupra unei mari părţi din teritoriu afgan după retragerea coaliţiei internaţionale condusă de NATO, la sfârşitul anului 2014, lansând atacuri foarte dure împotriva forţelor afgane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel