Spitzbuben, rețeta. Cum se fac fursecurile elvețiene pentru Crăciun

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Spitzbuben este rețeta de fursecuri elvețiene pentru Crăciun care te va cuceri. Iată cum se prepară...

Ingrediente

- 150 g unt
- 75 g zahăr pudră
- 1 albuș
- 210 g făină
- gem
- esență de vanilie

Cum se prepară

Untul se spumează cu ajutorul unui mixer electric. Peste unt se adaugă zahărul pudră și esența de vanilie. Se continuă mixarea. Când amestecul a devenit omogen se adaugă albușul de ou și se continuă amestecarea. Făina se adaugă treptat și se înglobează prin mișcări de învăluire.

Aluatul obținut se formează într-o bilă și se dă la frigider timp de 10 minute, potrivit retete.unica.ro. Se întind două foi de aluat și se decupează fursecurile cu ajutorul unor forme de biscuiți. O jumătate din numărul fursecurilor se lasă ca atare, iar celeilalte jumătatăți i se decupează câte o fereastră rotundă, pătrată sau în formă de inimă, steluță pe centrul viitorului fursec.

Spitzbuben se coc în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 15 minute sau până devin aurii. Când se răcesc, fursecurile pline se ung cu gem de căpșuni, piersici, caise sau portocale. Fursecurile cu fereastră se pudrează cu zahăr pudră. Se împerechează câte un fursec plin cu unul cu fereastră. Spitzbuben se savurează lângă un pahar de lapte.

Citește și:

Potica, rețeta de cozonac sloven. Va fi "vedeta" de pe masa de Crăciun!

Ingrediente

Pentru aluat:

- 500 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment
- 5 g sare fină
- 160 ml lapte călduț
- 2 gălbenușuri
- 60 g unt topit

Pentru umplutură:

- 250 g nucă măcinată
- 1 lingură zahăr
- 70 g miere
- 70 ml lapte
- 1 ou
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- zahăr pudră pentru decor (opțional)

Cum se prepară potica

Într-un castron se pun 2 linguri de făină (din cele 500 g), 1 linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și două lingurițe de lapte călduț. Se amestecă bine, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se dă la loc ferit de curenți de aer pentru 15 minute, potrivit retete.unica.ro.

Făina rămasă se pune într-un bol. Se adaugă zahărul și sarea. Totul se amestecă bine. Se adaugă prefermentul, untul topit și gălbenușurile. Se amestecă și se adaugă treptat laptele. Se frământă până se obține un aluat care nu se mai lipește de mâini. Aluatul de potica se adună într-o bila, se pune într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, la loc cald până își dubleazaă volumul (poate dura până la 2 ore).

Între timp se prepară umplutura. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și praful de scorțișoară. Se adaugă laptele călduț și mierea încălzită. Se lasă la răcit și apoi se adaugă oul bătut. Se dă deoparte. După dospire, aluatul se transferă pe blatul de lucru și se scoate aerul din el. Se întinde cu ajutorul sucitorului până se obține o formă dreptunghiulară cu o grosime de 0.5 cm. Se întinde umplutura peste aluat și se distribuie uniform. Se rulează ca pe o ruladă.

O formă de guguluf sau cozonac se unge cu unt și se așază potica în ea. Se lasă la a doua dospire timp de 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Cozonacul sloven se unge cu ou bătut și se coace la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel