Spania: Noi mobilizări ale separatiştilor în Catalonia

Separatiştii catalani şi-au continuat marţi acţiunile pentru denunţarea condamnării liderilor lor la pedepse grele cu închisoarea, după ce luni au blocat Aeroportul din Barcelona, relatează AFP. 

Mai multe şosele au fost blocate în regiune, printre care şi autostrada AP-7 care leagă Barcelona de Franţa, la nivelul oraşului Griona, bastion separatist, conform autorităţilor locale. Mai multe căi ferate au fost de asemenea blocate de militanţi în aşteptarea de noi instrucţiuni de la misterioasa organizaţie 'Tsunami Democratic' care a făcut apel luni la blocarea aeroportului pe reţelele de socializare şi pe serviciile de mesagerie.

Manifestaţii sunt de asemenea prevăzute în cursul serii de marţi în faţa prefecturilor şi sub-prefecturilor din mai multe oraşe, printre care şi Barcelona. Dorind să îi imite pe manifestanţii pentru democraţie din Hong Kong, separatiştii veniţi cu maşina, cu transportul în comun sau pe jos - în număr total de 10.000, conform Ministerului de Interne - au blocat până târziu în noapte accesul spre aeroport şi au avut ciocniri violente cu poliţia.

Sloganul folosit pe reţelele de socializare este 'Să facem din Catalonia noul Hong Kong'. Mai mult de o sută de zboruri au fost anulate luni şi sute de pasageri au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în aeroport, conform companiei de gestiune AENA. Marţi dimineaţă au fost anulate alte 45 de zboruri. Marşuri de protest sunt prevăzute cel puţin până vineri, zi de 'grevă generală' şi de manifestaţie în masă la Barcelona, grevă convocată de marile organizaţii separatiste, Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium Cultural. Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat luni condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017.

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi. Cea mai grea pedeapsă, 13 ani de detenţie, a primit-o fostul vicelider al guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras. Toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru cea mai gravă acuzaţie, cea de rebeliune, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel