Sonda Solar Orbiter a surprins primele imagini cu o explozie solară. VIDEO

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Sonda Solar Orbiter a realizat prima sa înregistrare video cu o erupţie solară.

O sondă spaţială care studiază Soarele a surprins primele imagini video cu o explozie solară chiar în timpul trecerii sale prin punctul orbital cel mai apropiat de corpul ceresc din centrul sistemului nostru solar (periheliu), înainte de debutul oficial a misiunii sale ştiinţifice, informează marţi space.com, citează Agerpres.

Solar Orbiter, sonda care s-a apropiat cel mai mult de soare



Solar Orbiter, o misiune lansată în februarie 2020 şi condusă în parteneriat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi agenţia spaţială americană NASA, s-a apropiat cel mai mult de Soare un an mai târziu, la 10 februarie. Oamenii de ştiinţă continuă să analizeze datele înregistrate cu această ocazie, înainte ca sonda să îşi înceapă activitatea ştiinţifică oficială, în noiembrie.

Analizând datele înregistrate în timpul apropierii de Soare, cercetătorii au observat două ejecţii de masă coronală - explozii solare -, fenomene ce se produc în momentul în care Soarele proiectează în spaţiu plasmă din atmosfera sa.

 

Privelişti cu adevărat uimitoare



La acea vreme, sonda se afla la aproximativ jumătate din distanţa dintre Soare şi Pământ şi pe partea opusă a acestuia în comparaţie cu planeta noastră. Această locaţie i-a permis sondei Solar Orbiter să vadă părţi ale Soarelui complet invizibile pentru oamenii de ştiinţă de pe Pământ, dar a îngreunat totodată procesul de trimitere a datelor pe planeta noastră, motiv pentru care oamenii de ştiinţă analizează încă ceea ce a văzut sonda.

Cercetătorii au identificat deja câteva ejecţii de masă coronală în datele captate la momentul la care sonda se afla la o distanţă mai mare faţă de Soare. Apoi, ei au constatat că trei dintre instrumentele Solar Orbiter au observat două ejecţii de masă coronală la scurt timp după trecerea sa prin punctul cel mai apropiat de Soare, potrivit unui comunicat al ESA.

Acestea au fost primele astfel de evenimente observate de instrumentul Solar Orbiter Heliospheric Imager (SoloHI), care a filmat fluxul de materie care a erupt din Soare.

Instrumentele au reuşit să surprindă privelişti cu adevărat uimitoare cu una dintre aceste ejecţii de masă coronală la 12 şi 13 februarie. Fiecare dintre cele trei instrumente de pe Solar Orbiter se concentrează pe o regiune diferită a Soarelui, de la suprafaţa vizibilă până la peste 20 de ori lăţimea acestuia, potrivit ESA.

Alte sonde care au observat explozia solară



Aflate la o distanţă mai mare, alte sonde au observat acelaşi eveniment - STEREO-A aparţinând NASA, Proba-2 a ESA şi Observatorul Solar şi Heliosferic (SOHO).

Cele patru observaţii ale ejecţiilor de masă coronală realizate de aceste misiuni oferă o perspectivă globală asupra Soarelui şi a mediului din jurul acestuia, la care oamenii de ştiinţă nu au avut acces până în prezent. Ejecţiile de masă coronală suscită un interes deosebit în rândul oamenilor de ştiinţă şi inginerilor deoarece acestea pot avea efecte negative asupra navelor spaţiale şi a astronauţilor neprotejaţi.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă au avut capacităţi limitate în ceea ce priveşte monitorizarea şi prognozarea vremii spaţiale - de aici şi interesul deosebit pentru misiuni precum Solar Orbiter, care ar trebui să îmbunătăţească înţelegerea cercetătorilor asupra modului în care funcţionează Soarele. Contribuţia unică a sondei Solar Orbiter la această misiune va fi orbita înclinată a acesteia, ce le va permite oamenilor de ştiinţă să observe direct pentru prima dată polii Soarelui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel