Smaranda Vornicu Shalit dezvăluie cele două rețete „secrete” pentru Crăciun: „Pateu la cuptor și cozonac boule d’or cu multă nucă parfumată și rom”

Smaranda Vornicu Shalit, moderatoarea Atelierului de sanatate de la TVR 1, vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre magia Sărbătorilor, despre bucuria de a dărui, dar și despre măiestria cu care pregătește masa de Crăciun.

 

Rețetele „secrete” ale Smarandei Vornicu Shalit

Cozonac cu nuca si boules d’or

Ingrediente

1 kg făină, bine cernută și ținută la cald, lângă sobă 

8 ouă separate sau 7 gălbenușuri și 4 albușuri

50 – 60g drojdie proaspătă

300g zahăr

250g  unt topit

500 ml lapte ( e posibil să nu îl folosești pe tot)

2 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingură rom

1 linguriță esență de vanilie

1 linguriță sare

coajă rasă  de lămâie și portocală  – cam 1/2 linguriță din fiecare

400g nuci măcinate fin + 150g zahăr tos

80 – 100g stafide, înmuiate în puțină apă călduță cu ceva alcool sau esență de rom

miez de nuca frumos și întreg, câteva cuburi de zahăr

Mod de preparare

Dizolvă drojdia în puțîn lapte călduț, împreună cu un cub de zahăr.

Amestecă bine de tot 3 linguri de făină cu puțin lapte clocotit – să rezulte o treaba omogenă și fără cocoloașe.  Când amestecul de făînă și lapte s-a răcorit cât suportă mâna, combină-l cu drojdia dizolvată în lapte cu zahăr și freacă bine, să obțîi o plămădeală/maia spumoasă, care face basici mari. Toarn-o într-un vas încăpător, să aibă loc de crescut.  Presară deasupra puțînă făînă, acoperă vasul cu un șervet curat și lasă la cald, să crească.

Cât timp crește plămădeală (cam 20 minute), bate gălbenușurile cu sarea și cu zahărul, să obțîi o crema spumoasă.  Bate, separat, albușurile spumă și da deoparte.

Pune făină într-o covată sau un lighean.  În centru, fă loc pentru plămădeală cea frumos crescută – toarn-o fix acolo și lasă câteva minute să se odihnească.  Între timp, amestecă delicat gălbenușurile frecate cu zahăr cu albușurile spumă.

Acum începe greul: framantatul.  Durata: minim jumătate de ora sau, cum spunea bunica, până când curge apă din pod, va să zică până când te trec toate apele.  Metodă: dinspre margine spre centru, ba săltând aluatul din covată, ba impungadu-l cu pumnii strânși.  Fă bine și, cu ocazia asta, gândește lucruri vesele și pozitive, cu zâmbetul pe buze și cu gândul la aromele din covată.  Adaugă, pe rând și puțin câte puțin: uleiul, ouăle, romul, esență de vanilie, untul topit și laptele călduț.  Cantitatea de unt și de lapte va fi cea care reglează consistentă aluatului, așa că adaugă-le cu măsură, nu totul dintr-o dată.  Stafidelor le vine rândul către final, cu grijă însă să fie complet înglobate și cât de uniform posibil distribuite în aluat.

Când aluatul e gata, adună-l frumos în centrul recipientului, acoperă-l și ține-l la cald 2 – 3 ore, să crească mare și frumos, că un prunc dormind sub plapumă.

Între timp, amestecă nuca pisată cu zahărul tos, stropește-o cu puțin rom și adaugă-i ceva coajă rasă de lămâie.  Tot acum, pregătește formele de cozonac – unge-le cu unt și presară-le cu zahăr tos, să se îmbrace cozonacul copt în crusta dulce și caramelizată.

După cele câteva ore de crescut, rupe cu mâna unsă cu ulei bucăți de aluat și pune-le pe masă presărată cu făină.  Întinde aluatul cu un sucitor pudrat și el cu făină.  Presară uniform și din belșug amestecul de nucă, răsucește aluatul ca pe o ruladă (având grijă să nu iasă nuca pe la capete) și așează în formă, cu ‘îmbinarea’ în jos.

Lasă cozonacii să crească în formă cam jumătate de ora.  Unge-i cu ou, decorează-i cu miez de nuca și/sau cuburi de zahăr tos. Apoi da la copt, la foc potrivit (180 grade Celsius), cam o ora.  Când îi scoți din cuptor, culcă formele câteva minute pe fiecare parte, ciocănind ușor, să se desprindă frumos.  Scoate-i din formă, lasă să se răcească sub șervete curate și apoi împachetează-i în hârtie, să se păstreze hăt, până după Anul Nou.

VEDEȚI CONTINUAREA PE SPECTACOLA.RO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel