Singura condiție pentru o rocadă în Alianța D.A. înainte de alegeri

Ultimele evoluții din partea Dreaptă a politicii românești ne duc cu gândul la episodul din 2004, când celebra rocadă dintre Theodor Stolojan și Traian Băsescu l-a propulsat pe cel din urmă în cursa pentru Palatul Cotroceni. În 2014, într-o singură situație Alianța D.A. ar putea apela la o nouă rocadă în preajma alegerilor prezidențiale, consideră politologul Andrei Țăranu.

Iohannis, în rolul lui Stolojan din 2000

Theodor Stolojan a intrat în anul 2000 în PNL, pentru ca, în același an, el să candideze la alegerile prezidențiale din partea liberalilor. Ca un deja vu, în 2014 liberalii vor avea, cel mai probabil, un alt președinte nou venit în partid, dat fiind că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, va candida cu șanse reale pentru conducerea PNL.

Iohannis nu va prelua rolul lui Stolojan din 2004

Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru DC News, că între Klaus Iohannis și Crin Antonescu nu va avea loc o rocadă asemănătoare celei din 2004, pentru că edilul Sibiului va fi ales președinte al PNL, iar Crin Antonescu va rămâne prezidențiabilul liberalilor și al Alianței D.A..

Vezi și: Chirieac: Alianța D.A. se va reface după 25 mai

„Nu cred că va fi o rocadă, pentru că dl Iohannis va deveni președinte al PNL, iar dl Antonescu va rămâne în continuare prezidențiabilul acestei alianțe. Antonescu nu este genul de personaj Traian Băsescu, care să fi fost cum era atunci primarul Bucureștiului, cu potențial de creștere. Acum se va merge pe o încercare de clivaj Dreapta-Stânga, în care dl Antonescu să devină cavalerul Dreptei românești”, ne-a declarat politologul.

Prezidențiabil complet necunoscut, singura condiție a rocadei

Klaus Iohannis nu va fi aruncat de liberali în lupta pentru Palatul Cotroceni, pentru că „nu a știut decât să piardă frumos. Adică - în 2009, când a fost în povestea cu Geoană. A pierdut acum, la alegerile europarlamentare. Mă îndoiesc că se va încerca o asemenea mișcare”, a continuat Andrei Țăranu, care a precizat că o rocadă înainte de prezidențiale în Alianța D.A. ar putea avea loc într-o singură ipoteză.

„Ar putea să facă o asemenea mișcare, să pună un prezidențiabil complet, complet nou, pe care să nu apuce PSD să îl toace. Asta ar putea să fie. Dar doar să-l ia pe Iohannis, ca să facă ce? Fiindcă Iohannis nu cred că are potențialul de creștere atât de mare, încât să poată crește la prezidențiale. Asta nu înseamnă că nu ar putea să existe o asemenea formulă, dar mă îndoiesc, cel puțin în acest moment”, a spus profesorul de la SNSPA.

Iohannis nu se bucură de sprijin în cadrul Alianței D.A.

În ciuda sondajelor care îl arată pe Klaus Iohannis peste Crin Antonescu, Andrei Țăranu susține că primarul nu se bucură de susținerea multor personaje importante din cadrul Alianței D.A.: „Raluca Turcan și toți cei de la Sibiu, îl vor susține pe Iohannis? Și nu sunt singurii din noua Alianță D.A. care nu au o relație bună cu Iohannis”.

Candidatul unic Antonescu

Întrebat dacă va accepta PDL ca prezidențiabilul Alianței D.A. să fie Crin Antonescu, Andrei Țăranu ne-a răspuns: „Sunt aproape convins. Sigur că va fi dureros pentru dl Predoiu, va fi o întreagă discuție, dar cel mai probabil, din discursurile pe care le-am văzut, dl Antonescu pare a fi în continuare prezidențiabilul. Și asta pentru că el este mai bine pregătit, are un discurs mai bun decât dl Predoiu și, chiar dacă diferența este mică, PNL continuă să fie partidul mare și PDL partidul mai mic”.

Citește și: Klaus Iohannis candidează la șefia PNL. Se bate cu Ioan Ghișe. Ludovic Orban s-a retras

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel