Dan Dungaciu a făcut o analiză despre ultimele informații legate de războiul din Ucraina.
În cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, sociologul și geopoliticianul român Dan Dungaciu a făcut o analiză asupra celor mai recente articole din presa britanică, care ar susține că Rusia se apropie de o victorie zdrobitoare în Ucraina.
"Vă imaginați ce campanie de presă ar face Rusia dacă lucrurile acestea se vor adeveri. Adică Rusia își va putea declara victoria. Chestiunea aceasta nu trebuie să se întâmple pentru că, realmente, nu doar fundamentele Uniunii Europene de a avea prestigiu politic, nu mai vorbesc de prestigiul moral al Occidentului, va intra într-o fază în care va fi foarte greu pentru Occident să gestioneze și politica externă și strategică. Cum se va vedea în Occident că toți împreună nu au reușit să învingă Federația Rusă în Ucraina? Dincolo de victoria pe teren propriu zisă, va trebui să vedem și cum va fi gestionată narațiunea despre victorie. Ce spune acum Occidentul, ce transmit occidentalii, este că anul 2024 în cel mai bun caz va fi unul de destabilizare în care armata ucraineană să se amenajeze, să fie reinventată strategic și militar, iar în 2025, eventual, să se mai întâmple o nouă contraofensivă. Lucrurile nu arată foarte bine din punctul acesta de vedere", a susținut Dan Dungaciu.
"Diferența dintre vizita de acum un an a președintelui Zelenski în SUA și vizita de acum este majoră, atunci era cu aplauze, cu emoție, cu sprijin necondiționat și cu unanimități, acum nu mai este așa. În acest moment domnul Zelenski se va adresa unor congresmeni americani, după ce a primit un pre mesaj de la domnul Johnson, care este președintele Camerei Reprezentanților, care convine într-o emisiune televizată că i-ar spune domnului Zelenski exact ce i-a spus și domnului Biden, apropo de ajutorul pentru Ucraina. ‘Sigur că vrem să ajutăm Ucraina, dar nu înainte de a securiza frontierele SUA care sunt mai importante decât frontierele ucrainene’, a spus acesta", conform lui Dan Dungaciu.
"Mesajul este dur. Dacă domnul Biden vrea să continue cu solicitare de fonduri pentru Ucraina, Israel și frontiera de sud a Statelor Unite în același timp, probabil că va fi un eșec. Trebuie găsită o altfel de variantă. Chestiunea politică în SUA este una arzătoare. În acest moment publicul din Statele Unite, în proporție de 48%, spune că America a făcut prea mult pentru Ucraina sau că plătește prea mult, 27% spun că plătește cât ar trebui și 25% că plătește prea puțin. Anul 2024 este unul electoral. Congresmenii americani se vor retrage în vacanță, se vor întoarce la începutul lui Ianuarie și s-ar putea ca lucrurile să fie reluate. Problema va fi cu cât ne apropiem mai mult de alegeri, cu atât timpul va fi tot mai scurt și presiunea tot mai mare pe Ucraina să primească acești bani. Indiferent câți bani va primi Ucraina nu se va compara cu suma de bani pe care a primit-o în 2022 și 2023", a mai afirmat Dan Dungaciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu