Rum Baba, "strămoșul savarinei" înecat în rom. Este un desert genial!

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (la-fontaine)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (la-fontaine)

Rum Baba este un desert senzațional, numai bun pentru weekend-urile petrecute alături de prieteni. Iată cum se prepară...

Ingrediente

Aluatul "baba"

300 gr făină
1 linguriţă de sare
40 gr zahăr
15 gr drojdie de panificaţie proaspătă
3 ouă
90 gr unt

Siropul

750 ml apă
400 gr zahăr
2 lămâi netratate
150 ml rom
1 baton de vanille

Decor 

80 g de gem de caise
400 de ml de frişcă

Cum se prepara

În vasul robotului puneţi făina, sarea, drojdia (aveţi grijă să nu atingă sarea), zahărul şi ouăle. Se frământă timp de aproximativ 4 minute. Tăiaţi untul în bucăţi şi adăugaţi puţin câte puţin în timp ce continuaţi să frământaţi. Apoi frământaţi la viteza medie aproximativ zece minute. Aluatul ar trebui să se ia de pe margini.

Formați o minge de aluat, puneţi-o într-un castron, acoperiţi-o cu un prosop curat și lăsaţi-o să crească timp de 1 oră, la temperatura camerei. Apoi faceţi o gaură în centrul acestei mingi şi lărgiţi aluatul pentru a forma un cerc, scrie petitchef.ro.

Așezați aluatul într-o matriţă de savarină, care a fost în prealabil unsă, apoi lăsaţi să crească timp de 1 oră la temperatura camerei. Puneţi apoi în cuptor, timp de 20 de minute la 180° C. Scoateţi din formă şi lăsaţi să se răcească.

Siropul

Puneţi zahărul, apa, coaja de la 1 lămâie şi sucul celor 2 lămâi într-o cratiţă. Puneţi pe foc şi aduceţi la fierbere, apoi luaţi de pe foc. Adăugaţi romul şi puneţi păstaia de vanilie tăiată şi seminţele scoase. Acoperiţi şi lăsaţi la abur timp de 15 minute.

Puneți baba răcită pe un suport sub care aţi pus un vas sau o tavă care poate colecta siropul de la scurgere. Cu ajutorul unui polonic turnaţi siropul pe baba puţin câte puţin pentru a-l absorbi. După ce aţi folosit întregul sirop, scoateţi siropul colectat şi repetați operaţiunea. Puneţi baba într-un loc răcoros timp de 30 de minute.

Puneți gemul de caise în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, apoi filtraţi prin strecurătoare. Ungeţi baba răcită cu gm; aceasta o va face să strălucească. Nu ezitați să adăugaţi frişcă în centrul babei, peste care puteţi răzui coajă de lămâie.

Citește și:

Frigania Zakynthou, rețeta. Desertul grecesc din Insula Zakynthos

Ingrediente

1 pachet pâine toast cumpărată prăjită

650ml lapte

100g zahăr

40 făină cu autocreștere

3 linguri amidon

5 ouă

2 linguri unt

vanilie

coajă de lămâie

1 kg frişcă (bătută) cu 2-3 linguri de zahăr pudră

felii migdale (opţional)

praf de scorţişoară

sirop

300g zahăr

500ml apă

Cum se prepară

Fierbeţi apa cu zahărul pentru 8 minute împreună cu felii de coajă de lămâie. Pregătiţi o tavă plată şi întindeţi feliile de pâine toast. Turnaţi siropul peste pâine şi presăraţi multă scorţişoară. Lăsaţi la răcit, potrivit mancare-greceasca.eu. Amestecaţi 1/4 din lapte cu ouăle, făina, amidonul, 100g zahăr şi vaniliile. Puneţi celelalte 3/4 lapte la fiert cu felii de coajă de lămâie. Încorporaţi compoziţia în laptele fierbând, amestecaţi încontinuu până se încheagă budinca.

Vezi și: Chec de mere fără făină și fără zahăr: Rețeta

Salată cu telemea și omletă, un mic dejun delicios: Rețeta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel