Românii au cea mai lungă săptămână de lucru din UE, peste germani sau britanici

muncitori
muncitori

Angajaţii cu normă întreagă din România au lucrat anul trecut 41,3 ore pe săptămână, cel mai ridicat nivel din UE, unde media este de 39,7 ore, şi mai mult decât în ţări precum Germania sau Marea Britanie, în timp ce la polul opus se situează finlandezii, cu 37,8 ore pe săptămână.

România este urmată de Luxemburg (40,8 ore), Marea Britanie, Polonia, Germania şi Bulgaria (toate patru cu 40,5 de ore), respectiv Estonia şi Cehia (ambele 40,4 ore), transmite Mediafax.

În România, săptămâna de lucru normală negociată colectiv a fost de 40 de ore anul trecut, maxim în UE, la egalitate cu Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia şi Slovenia. Cea mai redusă asăptămână de lucru negociată colectiv a fost cea din Franţa, de 35,6 ore, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound).

Limita maximă legală pentru o săptămână de lucru în România a fost anul trecut 48 de ore, maxim în UE, alături de alte 15 state. Minimul este înregistrat în Belgia, de 38 de ore.

În privinţa concediului mediu anual plătit, stabilit prin negocieri colective, România, cu 21 de zile, se situează la coada unui clasament format din 14 state UE pentru care sunt disponibile informaţii. Cipru şi Estonia, cu 20 de zile fiecare, ocupă ultima poziţie. De cele mai multe zile plătite de concediu beneficiază danezii şi germanii (câte 30 de zile).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel