Revocare Lazăr. Radu Tudor: ”Knockout în 20 de reprize. Consecințe nebănuite”

Radu Tudor
Radu Tudor

Declanșarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a declanșat un val de reacții în media.

Una dintre reacții este cea a lui Radu Tudor, realizatorul emisiunii 'Punctul de Întâlnire' de la Antena 3. Miercuri seara, imediat după ce ministrul Tudorel Toader și-a încheiat declarația de presă în care a anunțat declanșarea procedurii împotriva lui Augustin Lazăr, a spus:

”Augustin Lazăr, procurorul general, a fost făcut knockout în 20 de reprize. Un document cu argumente extrem de puternice pe care ministrul justiției Tudorel Toader le aduce în spațiul public. Acest document este asumat din această seară și reprezintă sinteza actului managerial în fruntea Ministerului Public pentru procurorul general Augistin Lazăr. Așadar, o oră întreagă a durat declarația de presă a ministrului Justiției în urma căreia anunță că declanșează procedura de revocare din funcție. Sunt afirmații extrem de grave pe care ministrul justiției - sub autoritatea căruia se află toți procurorii din România, potrivit Constituției - aceste afirmații ar putea avea consecințe nebănuite. Dincolo de această inițiativă spectaculoasă de revocare din funcție a procurorului general, ceea ce ne-a spus în această seară Tudorel Toader ar putea să aibă consecințe inclusiv penale pentru Augustin Lazăr. Am auzit acuzații foarte dure, mesaje grave, constatări grave, care, din punctul nostru de vedere jurnalistic ar putea să stea la baza unui conflict juridic care să-l aibă ca obiect pe procurorul general Augustin Lazăr. Știți bine, la fel ca și în cazul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Kovesi, procedura prevede ca ministrul să evalueze, să facă o propunere și președintele României să accepte sau să respingă. Dar, potrivit deciziei CCR președintele este obligat să accepte decizia de revocare în urma evaluării și propunerii făcute de ministrul justiției” a spus jurnalistul.

Aspecte foarte grave în activitatea procurorilor

”S-ar putea ca și în acest caz să ajungem din nou la Curtea Constituțională și - din nou - judecătorii Curții să-i scrie negru pe alb președintelui așa: 'Președintele Klaus Iohannis este obligat să semneze decretul de revocare a procurorului general Augustin Lazăr'. O bătălie care include în argumentația sa, din partea ministrului Justiției, momente extrem de grave, abuzuri incredibile care au fost tolerate, care au fost ascunse și care nu au fost sancționate de procurorul general al României, asta după ce mai multe instituții din arhitectura constituțională a statului român au semnalat aceste abuzuri. Curtea Constituțională a României, prima instituție care a semnalat abuzuri extrem de grave ale procurorurilor, iar Augustin Lazăr nu a luat nicio măsură. A doua instituție care a semnalat aspecte foarte grave în activitatea procurorilor, Înalta Curte de Casație și Justiție și acolo paleta este mult mai largă. La instituția condusă de Cristina Tarcea avem argumente foarte solide ale judecătorilor, care în motivările deciziilor lor au scris negru pe alb ce potlogării s-au întâmplat în achetele judiciare. A treia instituție care a tras semnale publice în legătură cu derapajele și cu problemele din Ministerul Public a fost Consiliul Superior al Magistraturii. Apoi au venit asociațiile magistraților: Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România. Ei bine, toate aceste instituții, unele de stat altele profesionale, în ultimii trei-patru ani au dat foarte multe semnale de alarmă și din păcate ele au rămas fără consecințe. Ceae ce s-a trimis în spațiul public și instituțional în legătură cu managementul lui Augustin Lazăr sunt nu puține voci care-i reproșează ministrului justiției că a făcut acest lucru foarte târziu. Eu cred că Tudorel Toader a procedat bine, a vrut să se documenteze serios, a realizat un document foarte amplu, bine argumentat și de aici încolo va fi foarte greu ca cineva să-l poată contrazice pe ministrul justiției”, a încheiat Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel