Rețeta de must cu hrean a Irinei Loghin: "Are un gust extraordinar"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay / Facebook Irina Loghin Oficial
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay / Facebook Irina Loghin Oficial

Irina Loghin are o rețetă specială de must cu hrean pe care îl consumă în fiecare toamnă. Iată cum se prepară.

Rețeta de must cu hrean

"Mustul cu hrean, pe care îl consum eu toamna, este preparat după o rețetă a mea, are un gust extraordinar şi se face în felul următor... Peste mustul obţinut din struguri, căpşunică se numeşte soiul, am pus hrean dat prin blender. Se pune circa 250 de grame de hrean, la o damigeană de 25 de litri”, spune Irina Loghin, potrivit click.ro.

Vezi și: Cei mai buni struguri pentru un vin românesc de calitate. Top 3 soiuri

Cum păstrezi strugurii peste iarnă. Te vei bucura de gustul lor delicios mult timp

Cum faci must. Cea mai veche rețetă

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul alb. Top 3 soiuri

Cei mai buni struguri de masă. Top 3 soiuri

Cum se păstrează mustul

Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.

După aceasta, sticlele cu must se așază într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După aceasta, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așază într-un loc rece (pivniță sau cămară).

Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul roșu. Top 3 soiuri

Cei mai buni struguri pentru un vin românesc de calitate. Top 3 soiuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel