Referendumul privind Legea Capitalei, antrenament pentru alegerile din 2012 . Puterea și Opoziția fac un sondaj pe bani publici

referendum
referendum

Bucureștenii sunt așteptați să iasă la vot în iunie, dar bătălia electorală nu are ecouri în rândul publicului. Lupta se duce pe internet și doar câteva bannere amplasate ici colo, în oraș, semnalează că există două tabere. Sociologii cred că prezența la vot va fi nesemnificativă, mai ales că referendumul îi va prinde pe bucureșteni în prag de vacanță. De fapt,  nu rezultatul îi interesează pe politicieni. Acest referendum este un sondaj de opinie pe bani publici, o testare a intenției de vot, un antrenament pentru alegerile locale din 2012, susțin analiștii politici. USL încearcă în ultimul timp să blocheze referendumul sau să reducă numărul întrebărilor la cele care vizează măsuri care nu se regăsesc în Legea Capitalei, susțin reprezentanții PDL.

Așa cum au decurs lucrurile, alegătorii cu buletin de București vor vota, în realitate, pentru sau împotriva Elenei Udrea, care personifică această campanie. Deci, pentru PDL este vorba de testarea terenului. „Mai important este iniţiatorul proiectului, nu conţinutul ei. Prin referendumul pe care îl propun PNL-PC, Elenei Udrea i se fac mai multe servicii de către Opoziţie. Prima, şi cea mai evidentă, este aceea că agenda publică este iarăşi ocupată de un lider PDL. Subiectul agendei publice a Bucureştilor redevine Elena Udrea şi abia apoi proiectul său. Prea puţini se vor grăbi să citească proiectul, toţi ştiu însă numele iniţiatorului şi a celui care a născut controversa. În precampanie, echipei de comunicare portocalii îi va fi foarte usor să argumenteze că  PDL a intenţionat şi a luptat pentru reformarea a administraţiei publice, dar a fost blocată de grupările de interese PSD-PNL-PC, eventual și Sorin Oprescu”, este de părere lector dr. Antonio Momoc, expert în comunicare politică.

Cele patru întrebări

Cele patru întrebări aprobate astăzi pentru a apărea de buletinele de vot la referendumul local sunt: "Sunteţi de acord cu defiinţarea consiliilor locale de sector?"; "Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CGMB?"; "Sunteţi de acord să fie consilierii aleşi prin vot uninominal?" şi "Sunteţi de acord să existe buget unic la nivelul Capitalei?".

Până joi, când va avea loc o nouă întâlnire între primarul Capitalei şi liderii de grup, partidele reprezentate în CGMB trebuie să se decidă dacă sunt de acord cu cele patru întrebări, pentru a fi luată o decizie finală. Mai mult decât atât, forma şi numărul întrebărilor, dar şi data referendumului pot fi stabilite numai prin aprobarea CGMB.

Un amical în care rezultatul nu este important

„Așa-zisul referndum este doar un antrenament pentru meciul algerilor din 2012. Este un amical în care rezultatul nu e important. PDL pe de o parte și PNL-PC/PSD pe de altă parte vor să testeze preferințele politice, care este nivelul de încredere și intenția de vot a bucureștenilor. Acest refendum este de fapt un sondaj de opinie pe bani publici, susține lector dr. Antonio Momoc.

„Bucureștenii sunt cu atât mai dezamagiți: ei au ales Băsescu la Primărie și au fost dezamăgiți când candidatul alianței D.A. a decis să candideze la Președinție. La fel s-a întâmplat mai devreme cu Ciorbea. Apoi au ales Videanu și au fost dezamăgiți de afacerile cu borduri și de dezinteresul administrației locale față de problemele oamenilor. Nici adminstrația actuală prin Sorin Oprescu și primarii de sector nu sunt cu adevărat interesați de dezbateri publice”, este de părere Antonio Momoc.

PDL: USL încearcă blocarea referendumului

„Cei care au de pierdut sunt Chiliman și Piedone, care pierd din popularitate și din imagine. În funcție de rezultatul referendumului, pot pierde și sforile primăriei pe care o conduc în acest moment”, este de părere politologul Alfred Bulai. Dar chiar și pentru USL, votul din 19 sau 26 iunie arată care este linia pe care trebuie să acționeze la alegerile din 2012.

Cu toate acestea, reprezentanții USL încearcă să blocheze referendumul sau să-l reducă la întrebări care vizează măsuri ce nu se regăsesc în Legea Capitalei, susțin reprezentanții PDL. Ei încearcă să culeagă capital de imagine convingând alegătorii că sunt singurii care doresc consultarea reală a bucureștenilor.

USL și-a exprimat public dorința de a reduce referendumul la întrebarea “Doriţi să fie desfiinţate sectoarele?”. În textul Legii, nicăieri nu se face referire la „desfiinţarea sectoarelor”, suțin reprezentanții PDL, care îl acupă pe primarul general de înţelegere politică cu USL la nivel Bucureşti. „Sorin Oprescu a devenit subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman la nivelul Capitalei”, spun ei.

Citește și:

Numărul de întrebări la referendumul privind Legea Capitalei, redus la trei sau patru, precizează Sorin Oprescu

Sorin Oprescu: Referendumul este un sondaj de opinie cu eșantion mare

19 iunie, referendumul privind Legea Capitalei. Vezi care sunt cele 7 intrebari la care vor raspunde bucurestenii

Chiliman și Piedone fac aceleași greșeli în lupta cu Udrea ca Tăriceanu și Geoană, în lupta cu Băsescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel