În Italia, după “războiul pâinii”, urmează “războiul brânzei”. Mai mulţi agricultori italieni au protestat în localitatea Aprilia, împotriva producătorilor de brânză “Pecorino romano”, care folosesc lapte adus din România.
Brînza “pecorino” trebuie să fie “romană”, nu “românească” (“romano, non romeno”)- au susţinut agricultorii, revoltaţi, în faţa uneia din cele mai mari ferme din zonă, care produce brânzeturile “pecorino”, potrivit știridiaspora.com.
Massimo Gargano, preşedintele organizaţiei “Coldiretti”- la nivel regional, grup care reuneşte agricultorii din zonă, a cerut autorităţilor, citat de publicaţia “Il Tempo”, să apere “tradiţia şi identitatea produselor locale”.
“In această perioadă, oile nu au fătat, deci nu există lapte. Totuşi, vedem că producătorii continuă să vândă pecorino “roman” sau “din Sardinia”- se plâng agricultorii. Proprietarii de ferme mai cer ca preţul laptelui să crească la achiziţie, de la 0,65, la 0,95 de euro pe litru, susţinând că “laptele costă mult prea ieftin faţă de o felie de brânză”.
Şi tocmai pentru că în România se găseşte din plin lapte de oaie, la un preţ mai ieftin, producătorii de brânzeturi îl achiziţionează din afară: “ar trebui să-i schimbe denumirea, acum brânza pecorino e mai degrabă românească decât romană”- spun agricultorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu