Radu Herjeu, jurnalist din întâmplare. Gânduri la ceas aniversar - exclusiv

Radu Herjeu, membru CNA, împlinește luni, 11 mai, 45 de ani. Astăzi, la ceas aniversar, și-a amintit despre debutul său în presă și, contactat de DC News, a vorbit despre tendințele mass-media, dar și despre petrecerile sale din studenție.

A absolvit Liceul de matematică-fizică din Capitală și a studiat la Facultatea de Chimie din cadrul Universității din București. Nimic parcă nu prevestea că într-o zi va deveni unul dintre cei mai buni jurnaliști din România, dar iată că acest lucru s-a întâmplat la începutul anilor '90 când Radu Herjeu debuta în presă.

"Nu mi-am dorit să ajung nici în domeniul chimiei și nici în domeniul matematicii și fizicii. Pe vremea aceea, mi-aș fi dorit să fiu actor, avocat... mai târziu medic", ne-a spus Radu Herjeu.

Întrebat când și-a dat seama că vrea să o apuce pe drumul presei, jurnalistul ne-a zis: "Niciodată. A fost o pură întâmplare prilejuită de anii ciudați după Revoluție. Nu mi-am propus niciodată și nu mi-am imaginat  că voi ajunge să lucrez în televiziune, să apar pe sticlă sau să mă cunoască lumea. Niciun moment nu m-am gândit la aceste lucruri".

Petrecerile în studenție

"Făceam petreceri. Aveam casa plină de prieteni. Se dansa toată noaptea. Nu se bea alcool, nu se fuma. Stăteam de vorbă și dansam toată noaptea. Cam așa se desfășurau petrecerile noastre în liceu, facultate și destui ani după aceea", ne-a mai spus Radu Herjeu, astăzi, când împlinește 45 de ani.

Copilul Radu Herjeu

Jurnalistul le-a împărtășit prietenilor săi, de pe Facebook, o postare de pe blogul său de anul trecut unde a publicat și o imagine de colecție.

(w670)

"Nu ştiu câţi ani aveam aici. Voi câţi îmi daţi? Oricum, eram mic de tot, şi asta se-ntâmpla în secolul trecut. Se poate deduce uşor acest lucru, observând că în mână nu aveam o tabletă, ci nişte fructe.

Se pare că nu mă puteam decide între un măr şi o portocală. Da, da, pe vremea aceea încă se mai găseau portocale, nu începuse epoca de măreţe realizări ale iubitului conducător. Nu peste mult timp aveam să rezolv această dilemă. Nu m-am omorât niciodată nici după mere, nici după portocale. Din primele nu mănânc decât rar şi dintr-un singur soi. Celor secunde le prefer întotdeauna mandarinele.

Dar am senzaţia că, în momentul instantaneului istoric, eram mult mai fascinat de forma lor decât de gust sau de conţinutul în minerale şi substanţe hrănitoare. Presupun, însă, că erau foarte bio", scria jurnalistul pe blogul său.

Presa s-a schimbat în ultimii 20 de ani

Radu Herjeu a debutat în presă la începutul anilor '90, iar de atunci și până acum gazetăria s-a schimbat enorm.

(w670) Fotografie

"Presa s-a schimbat radical. Nu mai seamănă deloc cu ce se întâmpla în 1993. S-a schimbat nu neapărat în bine. Presa a însoțit societatea în schimbarea ei și, din păcate, mai mult în latura negativă a transformărilor", a adăugat Radu Herjeu pentru DC News.

Întrebat cum vede tendința mass-media și dacă vor fi apreciați mai degrabă jurnaliștii specializați sau vor fi preferați ziariștii generaliști, buni la toate, el a mai spus: "Din păcate, noi nu doar că nu avem jurnaliști buni la toate, ci avem "o grămadă de niște unii" care apar și își dau cu părerea peste tot, care nu au nicio treabă nici cu jurnalismul și în cele mai multe din cazuri... nici cu subiectul discutat. Eu cred că așa ar fi normal: jurnaliștii să fie specializați în domeniul în care scriu. Mai mult, ar trebui ca jurnaliștii specializați să aibă studii; de exemplu, ziariștii care scriu despe economie să aibă studii economice și așa mai departe. Atunci, probabil că jurnalismul în România ar fi ce ar trebui să fie".

Din 1993, în presă

În ultimii ani, Radu Herjeu a lucrat la mai multe televiziuni, radiouri şi publicaţii. Până în aprilie 2014, Radu Herjeu a fost editor-prezentator de ştiri la România TV. Înainte de România TV, acesta a lucrat la televiziunile B1 TV, Naţional TV, Alpha TV şi Antena 1. El a lucrat şi la posturile Radio Romantic şi Radio Total, dar şi la publicaţiile Jurnalul Naţional, Privirea şi Curierul Naţional, potrivit CV-ului postat pe blogul său.

VEZI ȘI: Radu Herjeu, conducere CNA. "Nu intenționez să candidez la funcția de președinte al CNA"

Cine este Radu Herjeu dincolo de presă

"Pe foarte scurt... om de cultură, jurnalist, scriitor, idealist, anacronic, om. Restul... sunt doar date de cv. Îmi plac confruntările de idei şi de argumente. Nu orice părere este, însă, o idee sau un argument. De aceea, nu orice părere trebuie respectată.

Nu mă preocupă prea tare să te conving de ceva. Mă interesează mult mai mult argumentele cu care îmi poţi combate ideile!

Nu tolerez derapajele de limbaj, grosolăniile, mârlăniile, lipsa de decenţă şi de bun-simţ. Evident, eu voi fi cel care le va aprecia ca atare şi reacţiona în consecinţă.

Sunt bucuros dacă ceva de pe acest blog ţi-a plăcut şi voi fi onorat dacă vei dori să-l împărtăşeşti cu prietenii tăi. Dar asta presupune şi menţionarea mea ca autor.

PS. Mă numesc Radu Bogdan Herjeu (care în slavă înseamnă "bucurie – dar dumnezeiesc"... ", se descrie Radu Herjeu pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel