Protocol de colaborare pentru o administrare responsabilă a pădurilor

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) şi PEFC România - Programul pentru Aprobarea Certificării Forestiere au parafat un protocol de colaborare, prin care se va urmări promovarea Sistemului de Certificare Forestieră.

'Certificarea forestieră a devenit o necesitate după Conferinţa de la Rio din 1992 unde s-a ajuns la concluzia că trebuie să existe un organism independent care să certifice modul în care sunt administrate pădurile, respectiv modul în care este recoltat lemnul. Prin certificare se urmăreşte îmbunătăţirea actului de gestiune a pădurii în cazul administratorilor de păduri, dar şi a proceselor şi fluxurilor de lucru în cazul companiilor care recoltează lemn.

În acelaşi timp se pot certifica produse cu origine controlată', se arată într-un comunicat de presă al ASFOR, transmis miercuri AGERPRES. Potrivit Asociaţiei, administrarea pădurilor a ajuns la al 8-lea ciclu de amenajare a pădurilor reprezentând circa 100 de ani de administrare după planuri întocmite - certificate aprobate de către autorităţile competente ale statului. PEFC - Programul pentru Aprobarea Certificării Forestiere se aplică pe două treimi din pădurile planetei.

În România, PEFC funcţionează din anul 2018 existând până în prezent certificate 40 de lanţuri de custodie. La ora actuală, la nivel mondial există 50 de sisteme diferite de certificare forestieră. Datele ASFOR arată că pădurea ocupă, în România, 6,9 milioane de hectare, 40% din această suprafaţă fiind inclusă în arii protejate. De asemenea, stocul de lemn din pădurile României este de 2,3 miliarde de metri cubi.

ASFOR este o organizaţie patronală şi profesională, autonomă, neguvernamentală şi apolitică, a agenţilor economici din industria de exploatare şi prelucrare primară a lemnului. Din anul 1995, Asociaţia face parte din Confederaţia Patronală pentru Industria României (CONPIROM), iar din 1996 a devenit membră a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Totodată, începând cu anul 2004, ASFOR a devenit membră a Organizaţiei Europene a Producătorilor de Cherestea (EOS), iar în 2006 a aderat la Organizaţia Europeană a Antreprenorilor Forestieri (ENFE) şi la Consiliul European pentru Arboricultură (EAC), informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel