Proteste contra obiectivelor de mediu - 2030. Fermierii olandezi au luat cu asalt Parlamentul, au blocat autostrăzile și au incendiat cauciucuri / Video

Proteste contra obiectivelor de mediu - 2030. Fermierii olandezi au luat cu asalt Parlamentul
Proteste contra obiectivelor de mediu - 2030. Fermierii olandezi au luat cu asalt Parlamentul

Incidente au izbucnit între fermieri şi poliţie marţi seara în Ţările de Jos, pe fondul protestelor împotriva unui plan guvernamental de reducere a emisiilor de azot ce prevede inclusiv o reducere majoră a efectivelor de animale, potrivit presei olandeze, transmite miercuri AFP.

O demonstraţie organizată în faţa parlamentului de la Haga s-a desfăşurat relativ calm marţi după-amiază, dar ulterior protestatarii au atacat seara o dubă a poliţiei în apropiere de Stroe (centru), potrivit unei înregistrări video difuzate de postul public olandez de radiodifuziune (NOS).

În acesta pot fi văzuţi cum protestatarii atacă duba, sparg parbrizul vehiculului şi lovesc cu piciorul în oglinda retrovizoare.

Mii de fermieri s-au îndreptat spre Stroe săptămâna trecută la volanul tractoarelor. Protestatarii au incendiat, de asemenea, cauciucuri de pe autostradă, a informat NOS, în timp ce o fotografie a unei agenţii locale de ştiri arăta că poliţia a folosit un taser cu electroşoc. Focuri de artificii au fost lansate de pe un viaduct, potrivit agenţiei olandeze de presă ANP.

Autostrăzi blocate de protestatari aflaţi la volanul tractoarele

La finalul manifestaţiei de la Haga au fost arestate cinci persoane, dintre care patru aparţineau unei grupări care se opune autorităţilor, potrivit poliţiei, citată de ANP.

Mai multe autostrăzi au fost blocate de protestatari aflaţi la volanul tractoarele. Baloţi de fân au fost incendiaţi pe un drum, potrivit organizaţiei olandeze pentru trafic.

VIDEO



Fermierii s-au supărat pe guvernul olandez după anunţul executivului din 10 iunie ce vizează un plan de reducere a emisiilor de azot cu până la 70% în 131 de zone cheie, majoritatea aflate în apropierea rezervaţiilor naturale şi a unor zone protejate, pentru a atinge obiectivele de mediu în 2030.

Pentru fermieri, acest plan înseamnă o scădere cu 40% a emisiilor şi cu aproximativ 30% mai puţine animale, potrivit presei olandeze.

Acţiuni zilnice de protest


Acţiuni de protest au avut loc aproape zilnic după acest anunţ. Un grup de fermieri s-a deplasat din nou la domiciliul ministrului pentru natură şi politica azotului, Christianne van der Wal.

Ţările de Jos, al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume după Statele Unite, este unul din cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din Europa şi în special de azot; situaţie cauzată, în parte, de numeroaselor turme care pasc pe câmpiile sale.

O ţară mică, dens populată (17,5 milioane de locuitori), Ţările de Jos au însă o populaţie mare de animale: aproape patru milioane de vite, 12 milioane de porci şi 100 de milioane de găini, notează Agerpres.

Citește și - Vacile și emisiile de metan. UE trebuie să reducă numărul de bovine dacă vrea să îşi atingă obiectivele (studiu)

Uniunea Europeană va avea dificultăţi în a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan, dacă nu reduce şeptelul în regiune, arată un nou studiu publicat marţi, transmite Bloomberg. 

Blocul comunitar 'va avea dificultăţi' în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, arată raportul realizat de firme de consultanţă CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation.

Potrivit sursei citate, dacă blocul comunitar va reuşi să convingă 10% din cetăţeni să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţine carne şi lactate, atunci ar fi atinsă o reducere de 34%.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri. Creşterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

'Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului'

'Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţine carne şi lactate, sunt complet absente din planurile UE', susţine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.

În conformitate cu actualul scenariu de tip 'business-as-usual', emisiile de metal ale bovinelor ar urma să scadă cu mai puţin de 4% până în 2030, însă o trecere la o dietă care să conţină mai puţină carne ar duce la o reducere de 30-38%, arată studiile.

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE şi de acea măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.

Peste 100 de ţări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow. În schimb, reglementările anunţate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lăsat deoparte sectorul agricol, optând să se concentreze pe emisiile de metan realizate în urma producţiei de petrol şi gaze. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel