Propunere legislativă: Directorii societăților pot scăpa de închisoare

Un număr de 34 de parlamentari PSD au depus la Senat o propunere legislativă prin care se abrogă pedeapsa cu închisoarea pentru administratorii, directorii societăţilor care favorizează cu rea-credinţă o altă societate în care au interese direct sau indirect. 

Iniţiativa legislativă modifică mai multe legi şi anume Legea nr. 82/1991 a contabilităţii, Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale, Legea nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. 

Astfel, proiectul stipulează că se abrogă art. 272 alin. 1 lit.) b şi c din Legea 31/1990 care prevede că "se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect". 

[citeste si]

De asemenea, este abrogată aceeaşi pedeapsă pentru cei din conducerea societăţilor care "se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară unei limite prevăzute în lege, sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii". 

Proiectul mai prevede şi posibilitatea distribuirii dividendelor trimestrial, nu numai anual. 

Astfel, potrivit modificărilor propuse, "dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opţional, trimestrial, pe baza balanţei contabile şi anual, după regularizarea efectuată prin situaţiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plăti în mod opţional trimestrial, în termenii stabiliţi de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabiliţi prin legi speciale, regularizarea diferenţelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului fiscal, urmând să se facă prin situaţiile financiare anuale", relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel