Procesiune cu Harta Ungariei şi marşuri funebre pentru comemorarea Trianonului, la Miercurea Ciuc

trianon
trianon

La 91 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, când Transilvania şi zone ale Banatului au trecut din componenţa fostului imperiu Austro-Ungar în cea a României. la Miercurea Ciuc, circa 150 de persoane, unele îmbrăcate în doliu şi fluturând steaguri negre, au participat, sâmbătă, la o manifestaţie de comemorare.

Manifestaţia a fost organizată de Mişcarea celor Şaizecişipatru de Comitate (HVIM) Ciuc, împreună cu Asociaţia Husarilor „Mátyás” din Scaunul Ciuc şi organizaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI) din Miercurea Ciuc, transmite corespondentul NewsIn.

La Miercurea Ciuc, comemorarea a început la ora 16.32, exact în momentul în care, în data de 4 iunie 1920, s-a semnat Tratatului de Pace de la Trianon. La ora 16.00, douăzeci de husari de la Asociaţia Husarilor „Mátyás” din Scaunul Ciuc au pornit călare de la Şumuleu Ciuc spre centrul oraşului Miercurea Ciuc, la Monumentul Glória Victis aflat în faţa Consulatului Maghiar, însoţiţi de o căruţa cu fanfara. Husarii au fost aşteptaţi în faţa Consulatului Maghiar de circa 25 de persoane, membri ai Mişcării celor Şaizecişipatru de Comitate (HVIM) Ciuc şi organizaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI) din Miercurea Ciuc.

La manifestare  Csibi Barna, cel care în data de 14 martie a spânzurat simbolic o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu, era în primele rânduri. El purta un tricou inscripţionat „Székelyföld nem Románia” (Ţinutul Secuiesc nu e România).

Citește și:

91 de ani de la semnarea, inclusiv de către Ungaria, a Tratatului de la Trianon din 1920

O parte dintre tinerii prezenţi la manifestare purtau tricouri negre şi fluturau steaguri negre, în semn de doliu.

După intonarea imnului Ungariei, participanţii au mărşăluit spre Piaţa Libertăţii, urmând „calea Golgotei maghiare”. În timpul procesiunii, membri HVIM purtau pe braţe harta Ungariei Mari, din lemn, dar şi o cruce, iar fanfara interpreta marşuri funebre.

Ajungând în Piaţa Libertăţii, în faţa Palatului Administrativ, harta Ungariei Mari a fost ridicată pe cruce, iar organizatorii i-au pus o coroană din sârmă ghimpată.

Evenimentul s-a încheiat cu cu intonarea imnului secuiesc şi imnului Ungariei. La manifestare nu au participat oficialităţile locale şi judeţene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel