Primaria Sfântu Gheorghe: Guvernul ne datorează aproape 4 milioane de lei

Guvernul datorează municipiului Sfântu Gheorghe aproape patru milioane de lei, respectiv banii nealocaţi pe primele trei luni din acest an, a declarat, joi, primarul Antal Arpad, la o zi după întâlnirea avută la Bucureşti cu premierul Viorica Dăncilă, care a promis reprezentanţilor autorităţilor locale că vor primi banii restanţi la rectificarea bugetară.

"Ieri am avut o întâlnire la Guvern cu doamna prim-ministru, am solicitat această întâlnire pentru că sunt anumite probleme promise şi nerezolvate şi sperăm că în şedinţele de Guvern care vor urma se va rezolva măcar o parte din solicitările noastre. Aproape în fiecare an se schimbă Legea Finanţelor şi noi, cei care conducem municipii, am fost cei mai vitregiţi în ultima perioadă. Anul acesta am reuşit să obţinem un procent mai mare din impozitul pe venitul global care rămâne la municipalităţi, însă, în acelaşi timp, am mai primit anumite sarcini de la Guvern. Însă ceea ce a fost profund incorect a fost faptul că tot ce înseamnă sarcini şi cheltuieli au fost calculate de la 1 ianuarie, iar acele beneficii în plus financiare pe care le-am obţinut în contrapartidă au fost calculate din 4 aprilie. Ca să înţelegeţi exact ce înseamnă la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, aceasta înseamnă o sumă de 3,96 milioane de lei, deci aproape 4 milioane de lei rotunjit, sumă care a rămas la Guvern (...) Noi am solicitat ca această sumă să fie acordată acum, la rectificare. La nivelul judeţului asta înseamnă aproape 7,5 milioane de lei pentru autorităţile locale, iar, evident, Sfântu Gheorghe a fost cel mai vitregit. Deci, 4 milioane de lei ar trebui să primim, sumă care ni se cuvine, dar a rămas la Guvern", a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a mai menţionat că, în cadrul întâlnirii, a lansat propunerea ca alocările bugetare pentru autorităţile locale să nu se mai schimbe pe perioada următorului ciclul financiar european.

"Ca şi o curiozitate am spus ieri şi colegilor primari, pentru că toată lumea este bulversată de faptul că bugetul pe acest an a fost aprobat în luna aprilie, că miercuri, exact în ziua în care noi ne chinuiam să obţinem sumele care au rămas la Guvern, Parlamentul de la Budapesta a aprobat bugetul pe anul viitor. Deci se poate şi aşa (...) Printre altele, am solicitat şi noi ca pe ciclul financiar al Uniunii Europene 2021-2027 să fie o lege a bugetului care să spună că nu schimbă alocările pentru autorităţile locale, pentru că e imposibil să faci programe de investiţii şi tot ce înseamnă politici publice în condiţiile în care în fiecare an se schimbă toată filosofia bugetară. În România se schimbă aproape în fiecare an filosofia bugetară, aşa nu se poate", a mai spus Antal Arpad.

Acesta a adăugat că a discutat cu premierul şi despre alte probleme, cum ar fi Codul administrativ şi finanţarea instituţiilor de cultură.

"Am solicitat, printre altele, să existe posibilitatea ca, în tot ce înseamnă instituţii subordonate autorităţilor locale, grila de salarizare să fie decisă la nivel de consiliu local, pentru că nu e normal ca Guvernul să decidă ceva pe care noi trebuie să executăm din bugetul nostru (...) La nivel de principiu doamna prim-ministru a fost de acord (...) Exact asta i-am spus, că există o nedreptate care persistă de peste 20 de ani în România şi anume faptul că oraşele mari, potente din punct de vedere financiar, au instituţii de cultură finanţate de Guvern, prin Ministerul Culturii, iar în oraşele mici şi mijlocii instituţiile acestea sunt finanţate din bugetul local. În plus, aceste instituţii sunt finanţate pe baza unor decizii luate de Guvern, adică sunt finanţate de noi, dar Guvernul decide grila de salarizare şi nu e normal acest lucru", a mai adăugat Antal Arpad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel