Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, vizita la Bucureşti

Preşedintele Republicii Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarović, va sosi luni la Bucureşti, pentru o vizită de două zile, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

”Vizita se înscrie în tendinţa ascendentă înregistrată în ultimii ani a relaţiilor româno-croate, inclusiv prin vizita oficială la Zagreb, în 2015, a preşedintelui Klaus Iohannis, şi în contextul aniversării în acest an a 25 de ani de relaţii diplomatice româno-croate. În cadrul convorbirilor, discuţiile se vor axa pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale şi pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană, regională şi de securitate", anunţă Preşedinţia.

În plan bilateral, vor fi discutate modalitățile prin care nivelul de excelență atins în dialogul politic va putea crea premisele obținerii unor rezultate mai bune, concrete în domeniul economic, precum și în alte domenii sectoriale.

Cei doi președinți vor deschide, de altfel, în data de 3 octombrie a.c., lucrările Forumului oamenilor de afaceri români și croați, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relațiilor bilaterale economice, inclusiv a investițiilor reciproce.

Președintele Klaus Iohannis va evidenția, de asemenea, importanța pe care o au pentru relația bilaterală minoritatea croată din România, precum și comunitatea română din Croația.

În ceea ce privește agenda europeană, o atenție deosebită va fi acordată, printre altele, aspectelor legate de viitorul proiectului european și perspectivei exercitării, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președințiilor Consiliului UE în cadrul aceluiași Trio de președinții.

Președintele României și Președintele Republicii Croația vor evidenția, totodată, importanța cooperării și asigurării securității și stabilității Europei de Sud-Est. Discuțiile vor viza, de asemenea, problematica Vecinătății Estice.

În planul cooperări regionale, va fi abordată organizarea, anul viitor, de către România, a Summitului Inițiativei celor 3 Mări, demers în care atât Croația, cât și România au fost implicate încă de la lansarea sa, în 2015, la New York, urmată de Summitul de la Dubrovnik din 2016 și cel de la Varșovia, din iulie 2017.

Cei doi președinți vor aborda și problematica de securitate, cu accent asupra cooperării în NATO și a rolului Alianței la nivel european și global, inclusiv în pregătirea Summitului din 2018, potrivit sursei citate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel