Shinzo Abe, un nou mandat la şefia Partidului Liberal-Democrat

Premierul Shinzo Abe va candida, cu şanse mari, pentru un nou mandat la şefia Partidului Liberal-Democrat.

Premierul japonez Shinzo Abe şi-a confirmat duminică decizia de a prezenta pentru un nou mandat în fruntea Partidului Liberal-Democrat (PLD), sperând să devină şeful de guvern cu cea mai mare longevitate în funcţie şi să-şi ducă la îndeplinire obiectivul de a reforma Constituţia pacifistă a ţării, transmite AFP.

Shinzo Abe, aflat din 2012 la conducerea acestei formaţiuni conservatoare, este aproape asigurat de obţinerea unul al treilea mandat la scrutinul prevăzut pentru 20 septembrie. El beneficiază de sprijinul mai multor facţiuni în faţa unicului său rival, fostul ministru al apărării Shigeru Ishiba.

'Am luat decizia de a conduce Japonia ca preşedinte al PLD şi prim-ministru încă trei ani şi, înarmat cu această hotărâre, candidez la alegerile de luna viitoare', a declarat Abe, 63 de ani, într-o conferinţă de presă televizată. Shinzo Abe a promis că se concentra pe problemele demografice, în ţara cu a treia economie din lume, dar confruntată cu îmbătrânirea populaţiei, precum şi pe 'situaţia internaţională tumultuoasă'.

Scandaluri de favoritism

În urmă cu câteva luni, viitorul său politic părea compromis, Abe fiind extrem de fragilizat de mai multe scandaluri de favoritism, iar popularitatea guvernului coborând drastic. Premierul şi-a anunţat deja intenţia de a face să avanseze dezbaterile privind reformarea Constituţiei pacifiste, scopul său ultim, dar care se loveşte de opoziţia majorităţii cetăţenilor.

În legea fundamentală dictată în 1947 de ocupantul american, după capitularea Japoniei la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Abe vrea amendarea articolului 9, ce consacră renunţarea 'pentru totdeauna' la război, şi în care naţionaliştii văd o umilire.

Revizuirea Constituţiei

'Nu ne mai putem mulţumi să discutăm (despre revizuirea Constituţiei). Trebuie să ajungem rapid la o concluzie pentru a înainta un proiect' în lunile următoare în parlament, a declarat el recent. Dacă va rămâne prim-ministru dincolo de noiembrie 2019, Shinzo Abe, revenit la putere la sfârşitul lui 2012 după un efemer prim mandat ratat între 2006-2007, va deveni premierul japonez cu cea mai mare longevitate în funcţie.

El ar depăşi recordul de 2.886 de zile deţinut de Taro Katsura, care a condus guvernul nipon în trei rânduri, între 1901 şi 1913.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel