Prăjitură ieftină, de post, cu gem: Rețeta

Sursa foto: captură video YouTube Mancare cu savoare
Sursa foto: captură video YouTube Mancare cu savoare

Ții post, în această perioadă? Prăjitura cu gem pe care ți-o prezentăm astăzi este perfectă, dacă ai pofta de ceva dulce de casă. Unde mai pui că nu trebuie să scoți prea mulți bani din buzunar pentru a o prepara. Iată rețeta...

Ingrediente

- 600 g de făină
- 250 ml de ulei de floarea soarelui
- 150 ml de apă
- 1 pacheţel de zahăr vanilat
- coajă de la 1 lămâie
- 1 linguriţă de praf de copt
- 100-150 g de zahăr pudră (în funcţie de cât de dulce doriţi să fie)
- 100-150 de nucă măcinată sau alune
- 1 borcan de 800 g de gem
- 1 praf de sare

Cum se prepară

Într-un castron punem uleiul, apa, zahărul vanilat, coaja de lămâie, puţină sare, zahărul. Amestecăm totul puţin, apoi adăugăm făina treptat şi praful de copt, timp în care continuăm să amestecăm cu un tel. Apoi începem să frământăm cu mâna - nu trebuie frământat mult, ca să nu se gumeze.

Lăsăm aluatul să se odihnească pentru 10 minute, acoperit cu un şervet. Îl împărţim în patru bucăţi. O pătrime din aluat o dăm deoparte, pentru a o răzui deasupra. Din restul de aluat facem o foaie şi aceasta va fi baza prăjiturii.

Puteţi presăra cu făină şi să întindeţi o foaie. Mai uşor, putem folosi două foi de copt, una deasupra şi una dedesubt. Întindem foaia, să fie de dimensiunea tăvii (35 x 25 cm, dar puteţi folosi şi una de 30×30 cm). Punem aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt, aşezăm cu atenţie marginile foii - acestea trebuie să fie puţin mai înalte, să nu curgă gemul.

Turnăm peste foaie gemul sau magiunul, apoi presărăm miezul de nucă prăjită și măcinată şi presăm uşor, ca să intre în gem, scrie pofta-buna.com. Puteţi folosi orice fel de gem dulce-acrişor. Punem prăjitura la cuptor, la o temperatură de 170-180 de grade Celsius, cu ventilaţie sau fără, iar la cuptoarele pe gaz focul trebuie să fie mediu. Coacerea durează aproximativ 50 de minute.

După ce s-a copt bine prăjitura, o scoatem din cuptor şi o pudrăm cu puţin zahăr farin vanilat. O lăsăm să se răcească, altfel se va sfărâma. Trebuie să se odihnească bine, câteva ore bune sau chiar peste noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel