POTICA, rețeta delicioasă de COZONAC din SLOVENIA. Cum se prepară

Sursa foto: Facebook Branko's Patisserie du Jour
Sursa foto: Facebook Branko's Patisserie du Jour

În ziua de Paști, în Slovenia, oamenii pun pe masă acest cozonac delicios denumit Potica. Iată cum se prepară rețeta...

Ingrediente

Pentru aluat:

- 500 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment
- 5 g sare fină
- 160 ml lapte călduț
- 2 gălbenușuri
- 60 g unt topit

Pentru umplutură:

- 250 g nucă măcinată
- 1 lingură zahăr
- 70 g miere
- 70 ml lapte
- 1 ou
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- zahăr pudră pentru decor (opțional)

Vezi și: Cum faci cea mai bună CIORBĂ de MIEL. Rețeta TRADIȚIONALĂ, trucuri

Cum se prepară

Într-un castron se pun 2 linguri de făină (din cele 500 g), 1 linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și două lingurițe de lapte călduț. Se amestecă bine, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se dă la loc ferit de curenți de aer pentru 15 minute, potrivit retete.unica.ro. Făina rămasă se pune într-un bol. Se adaugă zahărul și sarea. Totul se amestecă bine.

Se adaugă prefermentul, untul topit și gălbenușurile. Se amestecă și se adaugă treptat laptele. Se frământă până se obține un aluat care nu se mai lipește de mâini. Aluatul de potica se adună într-o bila, se pune într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, la loc cald până își dubleazaă volumul (poate dura până la 2 ore).

Vezi și: COZONAC GRECESC pentru Paști. Cum se prepară TSOUREKI: Rețeta

Între timp se prepară umplutura. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și praful de scorțișoară. Se adaugă laptele călduț și mierea încălzită. Se lasă la răcit și apoi se adaugă oul bătut. Se dă deoparte. După dospire, aluatul se transferă pe blatul de lucru și se scoate aerul din el. Se întinde cu ajutorul sucitorului până se obține o formă dreptunghiulară cu o grosime de 0.5 cm. Se întinde umplutura peste aluat și se distribuie uniform. Se rulează ca pe o ruladă.

O formă de guguluf sau cozonac se unge cu unt și se așază potica în ea. Se lasă la a doua dospire timp de 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Cozonacul sloven se unge cu ou bătut și se coace la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute.

Vezi și: Friptură de miel: Rețeta pentru Paști. Cum se prepară

Cum faci cozonaci pufoși fără frământare. Rețeta rapidă și simplă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel