Urmărește emisiunea live


Polonia vs Germania: sute de miliarde despăgubiri

Varşovia a calculat la 440 miliarde de euro despăgubirile pe care i le-ar datora Germania.

Victimele poloneze din Al Doilea Război Mondial pot cere Germaniei 543 de miliarde de dolari (440 miliarde de euro) cu titlul de despăgubiri individuale, a declarat joi deputatul Arkadiusz Mularczyk, şeful unei comisii parlamentare desemnate să estimeze despăgubirile solicitate de Varşovia.

Revendicările poloneze sunt respinse de guvernul german. Mularczyk a invocat în parlament un studiu efectuat în 1990, potrivit căruia 'în Polonia au existat 13,32 milioane de victime directe ale Germaniei naziste', deportaţi, prizonieri în lagăre de muncă şi lagăre de concentrare, invalizi civili, văduve, orfani şi victime ale bolilor pe care le-au suferit în contextul războiului şi al ocupaţiei.

Potrivit deputatului partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, studiul evalua atunci revendicările posibile la 284 miliarde de dolari.

Problemă relansată

'Aceasta era suma în 1990. Dacă noi recalculăm, ţinând seama de puterea de cumpărare a dolarului în 2017, obţinem (...) 543 de miliarde de dolari', a precizat Mularczyk, citat de agenţia PAP. Problema despăgubirilor de război germane, considerată închisă de mai mulţi ani, a fost relansată anul trecut de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski. Prezentând miercuri parlamentului un raport asupra politicii externe, şeful diplomaţiei poloneze, Jacek Czaputowicz, a vorbit despre divergenţele cu Berlinul, menţionând despăgubirile de război.

În 2017, purtătorul de cuvânt al guvernului german la vremea respectivă, Steffen Seibert, răspunsese Poloniei că problema despăgubirilor fusese deja reglementată când 'Polonia a luat o decizie constrângătoare în august 1953 pentru a renunţa la cereri de noi despăgubiri de război'. Miniştrii polonezi de externe şi de interne estimaseră atunci că despăgubirile potenţiale puteau ajunge în total la o mie de miliarde de dolari (850 miliarde de euro).

[citeste si]

În 1939, Polonia fusese prinsă între două fronturi, respectiv deschise de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Şase milioane de polonezi, între care trei milioane de origine evreiască, au fost ucişi sub ocupaţia nazistă din 1939-1945 şi capitala Varşovia - insurgentă - a fost practic rasă de pe faţa pământului în 1944.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel