Polonia construiește "o nouă Cortină de Fier" pentru a se apăra de Rusia: Unii politicieni din Occident privesc cu groază

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Polonia a demarat lucrările de construcție pentru "East Shield" (Scutul de Est) la limita cu Rusia. Scutul a fost numit în mod simbolic de președintele țării "noua Cortină de Fier".

Polonia a început să construiască linii de apărare la granița cu Rusia în cadrul inițiativei „Scutul Estic”, a declarat premierul polonez Donald Tusk pe 1 noiembrie.

Prezentat în luna mai, programul „Scutul Estic” vizează întărirea granițelor Poloniei cu Belarus și cu exclava rusă Kaliningrad. Acesta include o combinație de noi bariere fizice, sisteme moderne de supraveghere și dezvoltarea infrastructurii.

Programul face parte din planul NATO pentru infrastructura comună de apărare regională pe flancul estic, pe care Polonia îl desfășoară împreună cu Lituania, Letonia și Estonia.

Varșovia a alocat un total de 10 miliarde de zloti (2,5 miliarde de dolari) pentru a întări granițele cu Rusia și Belarus pentru a descuraja agresiunea.

"Unii politicieni din Occident privesc cu groază începutul construirii sistemului de fortificații Scutul de Est la graniță"

Acum două zile, Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul apărării naționale din Polonia, a declarat că va demara lucrările pentru edificarea Scutului de Est, un sistem evaluat ca fiind esențial pentru securitatea Poloniei. “În zilele următoare, vor fi ridicate primele fortificații pe flancul estic al NATO. Scutul de Est nu mai este doar un plan, ci va deveni realitate, pentru contracararea amenințărilor din Rusia și Belarus”, a spus acesta

„Aceasta este cea mai mare operațiune de întărire a graniței estice a Poloniei, flancul estic al NATO, de la 1945”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

„Vrem ca granița noastră să fie sigură în timp de pace și invincibilă în timp de război”, a susținut premierul polonez Donald Tusk. 

Conform acestuia, Polonia se află într-o situație strategică pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene, simțindu-se responsabilă pentru întreaga securitate a continentului. Se estimează că procesul de construcție a Scutului de Est va continua până în 2028.

“Unii politicieni din Occident privesc cu groază începutul construirii sistemului de fortificații Scutul de Est la granița de est a Poloniei. Ultimul lucru pe care aceștia și-l doresc este să vadă restaurarea Cortinei de Fier”, a afirmat președintele polonez, Andrzej Duda, 

“Voi spune așa: dacă siguranța compatrioților mei trebuie asigurată prin ridicarea din nou a Cortinei de Fier, atunci va exista o Cortină de Fier. Acest lucru nu este neapărat rău, atâta timp cât ne vom afla de partea ei liberă”, a completat șeful de stat polonez, într-un interviu pentru The Sunday Times. 

Marea dilemă a funcționării flancului estic al NATO - Kaliningrad 

Kaliningrad este o mică bucată de teritoriu de 15.100 de kilometri pătrați – nu mult mai mare decât statul american Connecticut – situată între Polonia și Lituania. Are o scurtă coastă vestică la Marea Baltică. Capitala sa se numește, de asemenea, Kaliningrad.

Deși este mic, din punct de vedere strategic, oferă Rusiei un al doilea punct de acces direct la Marea Baltică, celălalt fiind prin cel mai estic braț al său în Golful Finlandez. Flota Rusiei din Marea Baltică are sediul și baza principală în oblastul Kaliningrad.

Gura Suwalki este cel mai apropiat punct între oblastul Kaliningrad și unul dintre cei mai fideli aliați ai Rusiei, Belarus. Are o lățime de doar 40 de kilometri și urmează aproape în întregime granița Poloniei cu Lituania pe partea poloneză.

În cazul unui război între NATO și Rusia, forțele ruse și belaruse care s-ar conecta prin Gura Suwalki ar tăia singura rută terestră către toate cele trei state baltice.

În luna mai, Tusk a declarat că Polonia a început întărirea întregii sale granițe estice cu Belarus din cauza unui „războai hibrid” în creștere și a migrației ilegale.

Varșovia a acuzat de câțiva ani Belarusul că împinge deliberat migranți în Polonia pentru a face presiuni asupra UE în legătură cu sancțiunile, o acuzație pe care Minsk a negat-o.

Invazia Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorări că statele baltice, care sunt printre cei mai mari critici ai Moscovei încă de la începutul războiului total, ar putea deveni următoarea țintă a agresiunii.

Aceste temeri sunt întărite de amenințările repetate ale liderului rus Vladimir Putin la adresa țărilor NATO, potrivit The Kyiv Independent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel