Poliţia Capitalei: Adeverinţele de non-violator, eliberate inclusiv sâmbătă şi duminică

Adeverinţele care atestă că o persoană nu a săvârşit infracţiuni sexuale vor fi eliberate inclusiv sâmbătă şi duminică, la ghişeele care vor fi deschise în cadrul mai multor secţii de poliţie din Bucureşti, anunţă Poliţia Capitalei. 

'Având în vedere prevederile Legii nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor (...) - până la operaţionalizarea Registrului, structurile de cazier judiciar pot elibera adeverinţe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârşit vreuna dintre infracţiunile prevăzute la art. 2 alin. (1). Întrucât, în ultima perioadă, numărul solicitărilor pentru eliberarea acestor documente a crescut semnificativ la nivelul structurilor din Bucureşti, în vederea oferirii unui serviciu de calitate cetăţenilor, Poliţia Capitalei a dispus ca, în zilele de 7 şi 8 septembrie, în intervalul orar 9,00 - 17,00, la nivelul fiecărui Sector de Poliţie va fi deschis câte un ghişeu de eliberare a acestor documente', se precizează într-un comunicat al DGPMB.

Conform aceleiaşi surse, documentele vor fi eliberate sâmbătă în sectorul 1 prin intermediul Secţiei 2 Poliţie, în sectorul 2 - Secţia 6 Poliţie, în sectorul 3 - Secţia 12 Poliţie, în sectorul 4 - Secţia 15 Poliţie, în sectorul 5 - Secţia 24 Poliţie şi în sectorul 6 prin intermediul Secţiei 22 Poliţie, precum şi la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative la sediul Secţiei 10 Poliţie. Duminică, documentele vor fi eliberate în sectorul 1 prin intermediul Secţiei 5 Poliţie, în sectorul 2 - Secţia 8 Poliţie, în sectorul 3 - Secţia 12 Poliţie, în sectorul 4 - Secţia 15 Poliţie, în sectorul 5 - Secţia 18 Poliţie şi în sectorul 6 - Secţia 20 Poliţie, precum şi la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative la sediul Secţiei 10 Poliţie. Cererea pentru eliberarea adeverinţei poate fi depusă, personal sau prin împuterniciţi pe baza unei procuri notariale, la compartimentele de relaţii cu publicul din cadrul secţiilor respective.

'Dacă persoana căutată nu este cunoscută în evidenţele cazierului judiciar i se va elibera, de regulă, pe loc adeverinţa pentru persoane necunoscute cu menţiuni care pot face obiectul Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor pe modelul tipizat. Dacă persoana căutată apare cu orice fel de menţiuni în evidenţele cazierului judiciar, adeverinţa va fi eliberată în cel mult 30 de zile', se menţionează în comunicat. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 20 iunie, legea care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Legea prevede instituirea Registrului naţional automatizat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, în scopul prevenirii şi combaterii acestor fapte.

De asemenea, actul normativ stipulează păstrarea unei evidenţe a persoanelor fizice sancţionate, condamnate ori împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal ori administrativ, conform Codului penal, şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale. Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel