Planul de pace american nu va fi făcut public înainte de alegerile din Israel

Statele Unite nu vor face cunoscută partea politică din planul de pace între israelieni şi palestinieni înaintea alegerilor din Israel, a afirmat miercuri emisarul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, printr-un mesaj preluat de Reuters din reţeaua Twitter.

Agenţia Reuters apreciază că scopul amânării este de a evita influenţarea alegerilor din septembrie, a căror miză este păstrarea sau pierderea puterii de către premierul israelian Benjamin Netanyahu, aliat apropiat al preşedintelui american Donald Trump.

Luni, Trump declarase că planul american ar putea fi dezvăluit înaintea alegerilor. Din echipa pentru Orientul Mijlociu a preşedintelui face parte şi ginerele său, Jarer Kushner, consilier de rang înalt care ar fi dorit să prezinte planul în această vară.

Amânările au început după ce Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie guvernamentală în urma alegerilor parlamentare din aprilie, dar ar putea avea o nouă şansă după scrutinul anticipat din 17 septembrie.

Casa Albă a anunţat componenta economică a planului de pace în iunie şi a încercat să obţină sprijin pentru proiect la o conferinţă internaţională a miniştrilor de finanţe, în Bahrein. Planul în valoare de 50 de miliarde de dolari prevede crearea unui fond global de investiţii pentru dezvoltarea economiei palestiniene şi a statelor arabe vecine şi realizarea unui coridor de transport în valoare de cinci miliarde de dolari între Cisiordania şi Gaza.

Înainte de a se angaja în proiectele economice, liderii ţărilor din Golf doresc însă să cunoască detaliile componentei politice a planului lui Trump, care ar trebui să rezolve unele din cele mai dificile probleme ale conflictului israeliano-palestinian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel