Plăcintă cu dovleac. Desertul aromat de toamnă: Rețeta

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Dacă vrei să te bucuri de un desert de toamnă aromat, plăcinta cu dovleac este cea mai bună alegere. Iată cum se prepară.

Ingrediente

Aluat (4 rulouri)

1 cană mare cu apă călduţă (300 ml)
5-6 linguri ulei
½ linguriţă sare
1 lingură zahăr
1 plic drojdie uscată (7 g)
faină cât cuprinde

Umplutură

1 farfurie adâncă cu vârf dovleac răzuit
2-3 linguri zahăr pentru fiecare rulou
scorţişoară măcinată ori zahăr vanilat (1/2 plic pentru fiecare rulou), după gust
ulei pentru uns foile
zahăr pudră vanilat, pentru decor

Vezi și: Cum cureți un dovleac în zece minute. Metoda cea mai simplă și rapidă

Pâine de casă la tigaie. Iese pufoasă și gustoasă: Rețeta

Cum se prepară

Din ingredientele enumerate se frământă un aluat până nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă la dospit pt cca 30 min la loc călduţ, scrie bucataras.ro. Se împarte coca în 4 părţi egale. Fiecare parte se intide cu făcăleţul în foaie subţire (ca la tăiţei),  se unge cu ulei, se întinde uniform un sfert din dovleacul râs, se presara zahărul şi zahărul vanilat/scorţişoară. Se rulează păstrând în marginile laterale câte 2 cm de foaie neacoperită cu dovleac care se pliază spre  partea inferioară a ruloului (pt a nu curge dovleacul ori siropul acestuia  în timpul coacerii), se aşează în tavă tapetată cu hârtie de copt, se unge cu ulei şi se coace la foc mediu până se rumenesc deasupra.

BONUS: Plăcintă cu mere și scorțișoară

Ingrediente

Pentru blaturi

 500 g făină
 200 g unt moale/untură
 100 g smântână
 1 ou
 150 g zahăr
 2 fiole zahăr vanilat
 10 g praf de copt
 1 vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură

 1, 5 kg mere
 3 linguri zahăr
 1 linguriță cu vârf scorțisoară pudră

Vezi și: Dulceață de gutui, fără fierbere. Rețeta gata în doar 5 minute

Cum se prepară plăcinta cu mere și scorțișoară

Începem cu umplutura, ca să aibă timp să se răcească în timp ce ne ocupăm de aluat. Pentru a face umplutura plăcintei cu mere, spală merele, dă-le pe răzătoarea mare (cu tot cu coajă, dacă nu te deranjează), potrivit retete.unica.ro. Pune-le la calit într-un vas care nu lipește, cu 3-5 linguri de zahăr. Adaugă și scorțișoara după 5 minute. Amestecă ocazional și, când se mai evaporă zeama, dă de pe foc și lasă la răcit.

Trecem la aluat. Într-un castron mare, freacă untul cu zahărul. Adaugă esența de vanilie și oul și bate ușor până obții un rezultat cremos. Pune și smântâna, amestecă până la omogenizare. Separat, pentru a pregăti aluatul de plăcintă cu mere, combină făina cu sarea și praful de copt apoi adaugă peste amestecul cremos de mai sus, amestecând bine cu o lingură de lemn. Când aluatul care se formează se întărește și nu mai merge amestecat cu lingura, frământă cu mâna.

Când nu mai e lipicios aluatul pentru plăcinta cu mere, împarte-l în 2 bile egale. Presară făină pe masă și întinde cu făcălețul una din cele 2 bile (cât să-ți acopere tava în care vrei să faci plăcinta). Pune prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra. Întinde și a doua bilă de aluat (fix cum ai procedat cu prima) și apoi acoperă cu ea umplutura din tavă. Dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când observi că s-a copt aluatul. Scoate din cuptor și lasă puțin la răcit. Presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei și porționeaz-o.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel