Peste 5.000 de intervenţii ale salvamontiştilor în prima jumătate a anului, în creştere cu aproape 35%

Salvamontiştii au intervenit în prima jumătate a acestui an la peste 5.000 de acţiuni, în creştere cu 34,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis de către preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), Sabin Cornoiu.

În cadrul intervenţiilor au fost salvate 5.471 de persoane, a menţionat sursa citată. Creşterea cu aproape 35 de procente a numărului de intervenţii faţă de perioada similară a anul 2018 şi cu 68,1% faţă de primul semestru al anului 2017 se datorează în mod direct creşterii numărul de turişti pe munte, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapantă, schi de tură, apariţiei şi dezvoltării de noi domenii schiabile, precum şi organizării de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start, a declarat Sabin Cornoiu.

Peste 3.900 intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, în creştere cu circa 52,59%, dintre care 3.142 s-au înregistrat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Alte 1.173 acţiuni s-au derulat în prima parte a sezonului de vară. Aproape 1.300 de cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, în creştere cu 82,59% faţă de semestru I al anului trecut.

Pe lângă intervenţii, salvamontiştii au efectuat 52.000 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană. De asemenea, în primul semestru al anul 2018 serviciile Salvamont au asigurat asistenţa de specialitate la 154 de competiţii sportive cu caracter montan, competiţii la care au fost asistaţi peste 40.000 de concurenţi. Salvamontiştii au primit direct sau prin 112 un număr de 7.957 apeluri de urgenţă sau prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

Ţinând cont de evoluţia îngrijorătoare a numărului de accidente montane, au fost realizate circa 140 activităţi cu caracter educativ - instructiv la care au participat peste 3.000 de persoane, în special copii şi tineri şi a fost demarat programul 'Vara 2019 - Vara responsabilităţii pe munte', program prin care turiştii au fost invitaţi să fie alături de eforturile echipelor Salvamont pentru reducerea numărului de accidente pe munte. Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont coordonează 42 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel