Peste 218.000 de pelerini s-au închinat la raclele Sfinţilor Parascheva şi Spiridon din Iași

Peste 218.000 de persoane din ţară şi străinătate s-au închinat în ultimele zile la raclele cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi Sf. Ierarh Spiridon, potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale.

Conform acestora, până marţi seara, 218.000 pelerini s-au închinat la raclele celor doi sfinţi, care de cinci zile se află într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei, iar alte 5.500 de persoane se află la rând, 200 dintre acestea fiind în curtea Mitropoliei. De vineri dimineaţa, de la ora 6,00, când a început pelerinajul, au fost 811 solicitări de intervenţie a cadrelor medicale, în 65 de cazuri pelerinii având nevoie de asistenţă specializată în spital.

'A fost un număr foarte mare de pelerini. Este o situaţie oarecum fără precedent pentru ultimii ani. Este multă oboseală şi mult efort organizatoric, dar toate acestea sunt puse în umbră de evlavia pelerinilor, de această lecţie pe care ne-o oferă ei, iertare şi jertfă, încât trăim bucuria că oamenii îi mai caută pe sfinţi, îi mai cinstesc pe sfinţi, că doresc să urmeze exemplul sfinţilor. Rămâne să gustăm şi noi din această bucurie, pentru că oboseala trece iar bucuria rămâne. Prin tradiţie, ieşenii veneau să se închine la racla Sfintei în noaptea de 14 spre 15, pentru a-i lăsa pe cei veniţi de la depărtare să se închine. Anul acesta numărul pelerinilor este foarte mare.

De aceea nu am putut introduce racla cu sfintele moaşte în catedrală. Cu siguranţă acest număr mare de pelerini poate fi explicat şi prin faptul că a fost vreme bună şi a contat şi faptul că au rămas moaştele Sf. Ierarh Spiridon. Se cuvenea să mai rămână pentru cei din Iaşi care i-au lăsat să se închine mai întâi pe cei veniţi de la distanţă. Rămâne bucuria că oamenii îi caută pe sfinţi, că au evlavie, că doresc să fie în această relaţie care îi duce la Dumnezeu', le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, mai ales în ziua de 14 octombrie, este continuu încă din secolul XVII, de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Moaştele Sfintei au fost aduse la Iaşi pe data de 13 iunie 1641. De atunci, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor năpăstuiţi. În ultimii ani, pelerinajul începe pe data de 10 sau 11 octombrie şi se sfârşeşte pe 15 octombrie. Pelerinii care au venit în aceste zile la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au avut ocazia să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva şi la racla în care se află mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel