Panică într-un sat din Pakistan. Sute de cazuri de îmbolnăvire cu HIV

Părinţii dintr-un sat sărac din Pakistan aşteaptă cu nerăbdare rezultatele testelor pentru HIV ale copiilor lor după ce sute de persoane din zonă au fost recent testate pozitiv, se pare după utilizarea repetată de către un medic a unei seringi contaminate, relatează joi AFP.

Poliţia a fost trimisă pentru a menţine ordinea în condiţiile în care numeroase familii s-au grăbit să ajungă la centrul de analize deschis la Wasayo, în apropiere de oraşul Larkana, în provincia Sindh (sud).

Mânia şi teama sunt prezente în acest sat afectat de epidemie. Autorităţile declară că nu ştiu pentru moment dacă situaţia a apărut din cauza neglijenţei grave sau a practicilor unui pediatru rău intenţionat.

Potrivit autorităţilor, mai mult de 400 de persoane, dintre care numeroşi copii, au fost testate pozitiv cu HIV în ultimele săptămâni în această regiune.

"Sosesc cu zecile", a declarat îngrijorat un medic de la centrul de analize rudimentar, care se confruntă cu o lipsă de personal şi de echipamente.

Anchetatorii afirmă că medicul bănuit este chiar el seropozitiv

Închis într-o celulă din oraşul Ratodero, el neagă faptul că a inoculat în mod deliberat virusul pacienţilor şi se plânge că este ţinut alături de infractori de drept comun.

Pakistanul a fost mult timp considerat o ţară în care prevalenţa HIV a fost scăzută. Însă virusul se răspândeşte acum într-un ritm îngrijorător, în special în rândul dependenţilor de droguri şi a celor care lucrează în industria sexului.

Cu aproximativ 20.000 de cazuri noi de HIV în 2017, rata de răspândire a bolii în Pakistan este a doua cea mai rapidă din Asia, potrivit statisticilor ONU.

Ţara, a cărei populaţie creşte rapid, suferă de pe urma lipsei infrastructurii medicale, mult timp neglijată de autorităţi. Ca urmare, comunităţile rurale sărace sunt deosebit de vulnerabile la practicile medicale discutabile.

"Potrivit unor date guvernamentale, aproximativ 600.000 de escroci sunt activi în ţară, dintre care circa 270.000 practică în provincia Sindh", a declarat UNAIDS într-un comunicat.

Oficiali din domeniul sănătăţii afirmă că pacienţii sunt deosebit de vulnerabili şi riscă să fie contaminaţi prin intermediul injecţiilor.

"Pentru a economisi bani, aceşti escroci utilizează o singură seringă la mai mulţi pacienţi. Aceasta ar putea fi principala cauză a creşterii numărului de cazuri", a declarat Sikandar Memon, care conduce programul de luptă împotriva SIDA în provincia Sindh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel