Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată. Gustarea preferată a zilei: Rețeta

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Pâinea la tigaie cu carne de porc reprezintă gustarea ideală în orice moment al zilei. Iată cum se prepară rețeta...

Ingrediente

Aluat

500 gr făina albă (BL 55)
150 ml apă fierbinte
150 ml apă călduţă
10 gr drojdie uscată (1 plic)
1/2 linguriţă zahăr
1 linguriţă sare

Umplutură de carne

250 gr carne tocată de porc (minim 20% grăsime)
2 linguriţe condiment pentru carne de porc
1 ceapă mică
1 lingură ulei
sare

Condiment pentru carne de porc

5 gr piper negru măcinat
5 gr chimion măcinat
5 gr chimen măcinat
5 gr coriandru boabe măcinate
5 gr chili (pudră sau fulgi)
5 gr boia afumată

Pentru decor şi uns

1 lingură ulei (sau unt topit)
1/2 linguriţă condiment pentru carne
puţin pătrunjel tocat

Cum se prepară

Începeţi cu pregătirea aluatului. Amestecaţi faină cu sare. Împărţiţi faina în două (ochiometric, nu trebuie să cântăriţi). În apă călduţă dizolvaţi drojdia şi zahărul. Acoperiţi şi lăsaţi-o la loc călduţ timp de 10-15 minute, până devine spumoasa. Puneţi jumătate din făină într-un bol şi turnaţi apă fierbinte, scrie e-retete.ro. Amestecaţi doar până făina e absorbită complet. Puneţi restul de făină peste aluatul obţinut şi adăugaţi şi drojdia activată. Amestecaţi până făina e absorbită de tot. Acum puteţi frământa aluatul de mână până e omogen şi elastic (cam 15-20 minute) sau în robot.

Se pune apoi la crescut, acoperit, la loc călduţ pentru aprox 1 oră (până-şi dublează volumul).  Pregătiţi condimentul, amestecând toate condimentele. Va rezulta mai mult condiment decât e necesar în această reţetă, dar restul se poate păstra în borcănel închis, e foarte aromat şi gustos pe carnea tocată.

Pregătiţi umplutură: se căleşte ceapa tocată mărunt în ulei doar până se înmoaie. Se adaugă carnea şi se prăjeşte amestecând des, până îşi schimbă culoarea şi începe să se rumenească pe alocuri. Adăugaţi sare după gust şi condimentul. Amestecaţi bine. Gustaţi şi mai adăugaţi sare sau condiment dacă simţiţi nevoia.

Se scoate aluatul pe masa de lucru dată generos cu făină (aluatul e un pic moale). Se împarte în două bucăţi egale - aluatul e împărţit în două pentru o tigaie de 20-22 cm; pentru o tigaie mai mică, de 16 cm împărţiţi în 4. Întindeţi din fiecare bucată câte o foaie subţire. Ungeţi foaia cu ulei. Presăraţi jumătate din carnea condimentată pe toată suprafaţa. Rulaţi foaia sub formă de sul. Ridicaţi sulul şi trageţi de capete să se subţieze un pic. Rulaţi sulul dintr-un capăt ca un melc. Aplatizaţi melcul cu mâna şi apoi întindeţi-l cu sucitorul foaie rotundă de aprox 20 cm diametrul (puţin mai mică decât diametrul tigăii voastre).

Ungeţi pâinile obţinute cu ulei pe ambele părţi. Încingeţi o tigaie de 20-22 cm şi, dacă nu e antiaderentă, o ungeţi uşor cu ulei. Aşezaţi o pâine în ea şi daţi focul la mediu spre mic. Puneţi capacul pe tigaie. Coaceţi pâinea aprox. 5 minute pe prima parte. Vă uitaţi să fie frumos rumenă dedesubt şi abia apoi o întoarceţi. Daţi focul mic şi coaceţi pâinea, acoperită cu capac, încă 10 minute pe a doua parte. Dacă vi se pare că nu se rumeneşte destul, puteţi creşte uşor focul sub tigaie.

Când e rumenă şi pe a doua parte, o scoateţi într-un vas acoperit. O ungeţi pe ambele părţi cu uleiul/untul topit în care aţi dizolvat condiment. Presăraţi puţină sare mare de mare şi pătrunjel tocat fin.
Coaceţi a doua pâine la fel. Sunt bune călduţe sau reci. La servire tăiaţi pâinile în patru. Fiecare sfert reprezintă o porţie, are cca 300 cal. E bună cu iaurt/sana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel