Pâine fără frământare. Cea mai simplă rețetă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă îți dorești o pâine de casă pufoasă, dar fără stai să frămânți, îți propunem noi o rețetă. Iată cum se prepară.

Ingrediente

750 gr apă uşor călduţă
7 gr drojdie uscată
15 gr sare
1 kg făină pentru pâine

Cum se prepară

Într-un castron mare se pune apa călduţă, drojdia şi sarea, apoi se adaugă făina. Se amestecă toate ingredientele cu furculiţa, până când se omogenizează şi nu rămân urme de făină uscată. Se acoperă castronul cu un prosop textil sau cu o cască de duş şi se lasă aluatul la dospit la temperatura camerei timp de 30 de minute - o oră (în funcţie de temperatura din cameră, potrivit tastebazaar.ro.

Castronul se bagă în frigider pentru dospirea la rece. Se poate ţine 2, 4, 8, 20 de ore, oricât timp aveţi la dispoziţie. Însă, cu cât timp dospiţi aluatul mai mult în frigider, cu atât va avea un miez mai alveolat. Aluatul se transferă pe blatul înfăinat, se împarte în două şi se formează două bile. Se acoperă cu un prosop şi se lasă 15 minute la odihnit.

Vezi și: Cum faci pâine pufoasă cu mălai. Rețeta simplă și delicioasă

Se dă formă finală aluatului şi se transferă în bannetoane acoperite cu un prosop înfăinat şi se mai lasă la temperatura camerei 40-60 de minute. Dacă nu aveţi banneton, puteţi transfera aluatul într-o tavă de cozonac sau un castron (nu mult mai mare decât bucata de aluat) acoperite cu un prosop înfăinat. Alternativ, puteţi lăsa aluatul pe o bucată de hârtie de copt, acoperit cu un prosop.

Cu 30 de minute înainte de copt, se încinge cuptorul la 230 de grade (căldură sus şi jos). Puteţi preîncălzi în acelaşi timp şi o piatră de copt sau o oală de fontă cu capac. Dacă nu aveţi piatră sau oală, lăsaţi tava cuptorului înăuntru (în mijlocul cuptorului), în timp ce se încălzeşte. Dacă folosiţi piatra de copt sau tava, puneţi în acelaşi timp, spre baza cuptorului, o altă tavă care să se încingă odată cu cuptorul.

Vezi și: Pâine de casă la tigaie. Iese pufoasă și gustoasă: Rețeta

Se transferă aluatul pe o bucată de hârtie de copt, se crestează cu o lamă de ras şi se introduce în oala de fontă, pe piatra de copt sau în tava aflată în mijlocul cuptorului. Peste oală puneţi capacul, iar dacă veți coace pe piatră sau în tavă, turnaţi în tavă de la baza cuptorului cam 500 ml de apă fierbinte (ea va crea aburi şi va ajuta la creşterea pâinii şi la crearea unei cruste crocante), apoi se închide repede uşa cuptorului.

Dacă veți coace în oală, după 20 de minute, capacul se scoate şi se mai coace fără capac încă 25 de minute (dacă coaceţi imediat după şi a doua pâine, lăsaţi capacul în cuptor, eventual sprijinit de oală, astfel va rămâne încins). Dacă coaceţi pe piatră sau în tavă, după 20 de minute scoateţi tava cu apă din cuptor (dacă s-a evaporat toată, nu e necesar să o scoateţi) şi apoi continuaţi să coaceţi încă 20-25 de minute, până când pâinea se rumeneşte. Dacă bateţi cu degetul pe fundul pâinii, trebuie să sune a gol. Pâinea se lasă la răcit complet pe un grătar.

Vezi și: Cum faci pâine fără făină și fără drojdie. Rețeta simplă și la îndemână

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel