Cum faci pâine pufoasă cu mălai. Rețeta simplă și delicioasă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă vrei să te bucuri de o pâine pufoasă și foarte gustoasă, poți încerca rețeta pe care ți-o propunem. 

Ingrediente

450 g făină 650
230 g mălai fin
250 g apă caldă
150 g lapte cald
2 linguri ulei
1 pliculeţ drojdie uscată
1 linguriţă sare

Cum se prepară

Dizolvă drojdia în apă caldă, apoi las-o să se activeze pentru 10 minute. Adaugă peste apă jumătate din cantitatea de mălai şi 4-5 linguri făină. Lasă maiaua obţinută pentru 30 de minute acoperită, la loc cald, potrivit retetepractice.ro. După ce maiaua a crescut, adaugă praful de sare, restul de mălai şi de făină, laptele cald şi uleiul. Frământă aluatul obţinut pentru cca 10 minute pe blatul presărat cu făină, până ce obţii un aluat de pâine fin şi elastic.

Dă aluatul la crescut într-un vas uns cu puţin ulei, până ce îşi dublează volumul. Odată crescut aluatul de pâine cu mălai, frământă-l încă 2 minute, apoi dă-i o formă cât mai rotundă şi aşază-l pe o tavă de cuptor presărată fin cu mălai. Lasă pâinea cu mălai la crescut, până ce s-a dublat din nou ca volum, apoi dă-o la cuptor la 200 grade pentru 10 minute, apoi scade temperatura în cuptor la 180 grade şi mai lasă pâinea cu mălai la copt pentru încă 30-35 minute, sau până când se rumeneşte bine.

BONUS: Hokkaido, pâine japoneză. Rețeta specială pentru gusturi fine

Ingrediente

Tang Zhong

 20 g făină
 100 g apă

Aluat

 300 g făină
 25 g zahăr
 7 g sare
 15 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscată
 7 g lapte praf (opțional)
 130 g lapte gras
 1 ou (jumătate pentru aluat, jumătate pentru uns pâinea)
 30 g unt
 Tang Zhong-ul preparat anterior

Cum se prepară

Tang Zhong-ul

Într-o tigaie se pun 20 de grame de făină și 100 de grame de apă. La foc mediu, se amestecă până obținem o textură ca de terci. Acoperim cu folie de plastic și lăsăm să se răcească la temperatura camerei, potrivit retete.unica.ro.

Pâinea japoneză

Într-un vas se adaugă toate ingredientele din lista pentru aluat (cu excepția untului). Nu uităm că adăugăm doar jumătate din oul bătut. Se frământă cu mâinile sau cu ajutorul unui mixer cu cârlig pentru aluat. Se frământă până aluatul prinde formă.

Separat, frecăm untul până se înmoaie. Untul se adaugă peste aluat. Continuăm frământarea timp de 15 – 20 de minute până ce aluatul devine ferm și nu își pierde forma ușor. Aluatul se acoperă și se lasă o oră la dospit sau până ce își dublează volumul.

După trecerea timpului de dospit, înfăinăm masa de lucru, împărțim aluatul în două și îl punem în două forme. Formele se acoperă cu foaie de copt și se lasă la crescut (aluatul trebuie să mai crească cu 60 – 70%).

Se unge aluatul cu ou bătut și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și se coace timp de 30 de minute sau până se rumenește frumos. După ce s-a  copt pâinea, se scoate din cuptor și se lasă în formă, la răcit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel