Oina, sportul naţional al României, se va practica în India, anunţă preşedintele federaţiei, Nicolae Dobre

Preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că sportul naţional al României se va practica în curând în India, reprezentanţii ţării asiatice urmând să ajungă la sfârşitul acestei luni la Bucureşti pentru a învăţa regulile şi principiile de desfăşurare ale oinei.

"Sportul naţional al României a ajuns în India, am trimis deja mingi şi bastoane acolo. În India s-a constituit un ONG care se numeşte Federaţia Indiană de Oină. Chiar dacă nu are statut de federaţie, pentru că este prea devreme, acest ONG se va ocupa de dezvoltarea oinei în India. Am fost contactat de reprezentanţii indieni, eu am făcut demersurile pentru obţinerea vizelor, iar dânşii vor veni pe 26 mai în România pentru a învăţa toate regulile sportului nostru naţional. Ulterior, când se vor disputa primele meciuri de oină în India vom fi şi noi invitaţi acolo. Este un prim pas, dar unul foarte important, pentru că în prezent oina se mai practică în afară de România doar în Republica Moldova", a spus preşedintele FRO pentru AGERPRES.

"India este ţara unde cricket-ul este un sport uriaş. Există un interes enorm, iar având în vedere populaţia Indiei, care se ridică la peste un miliard, suntem siguri că este loc şi pentru oină, un sport care la fel ca şi cricket-ul se joacă tot cu bastonul şi mingea. În acest ONG de care spuneam sunt persoane care au introdus în India şi alte sporturi asemănătoare, cum este baseball-ul. Au descoperit acum oina şi vor să o introducă acolo. Noi îi vom ajuta, bineînţeles. Este ceva senzaţional ca sportul naţional al României să se practice în India. De altfel, cât de curând oina poate ajunge şi în Anglia, pentru că peste câteva săptămâni vor veni la Cupa Transilvaniei 20 de tineri englezi care doresc să înveţe sportul nostru. Deci încet-încet ne dezvoltăm şi în străinătate", a adăugat Nicolae Dobre.

Euro-Oină

Preşedintele FRO a menţionat că în viitor îşi doreşte ca împreună cu reprezentanţii altor sporturi tradiţionale asemănătoare cu oina să organizeze o competiţie europeană.

"Eu sunt şi vicepreşedintele Asociaţiei Europene a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale şi am avut ocazia să promovez în străinătate oina, care a fost foarte apreciată. Este un sport dinamic, un sport spectaculos, care este un pic altfel faţă de jocurile tradiţionale. Mai sunt alte sporturi asemănătoare cu oina în Europa, tocmai de aceea ne dorim să organizăm la Cluj un Festival al Sporturilor şi Jocurilor Tradiţionale. Ar fi bine să putem aduce împreună toate sporturile asemănătoare cu oina, să ajungem la un numitor comun pentru a putea organiza în viitor chiar o competiţie europeană", a mai afirmat preşedintele.

Atestată documentar pentru prima oară în anul 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă, oina a fost declarată sport naţional la 3 iulie 2014 de către Parlamentul României prin modificarea Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel