Obama cere Congresului american să autorizeze războiul împotriva Statului Islamic

Președintele american Barack Obama a cerut miercuri Congresului să autorizeze războiul împotriva grupării Statul Islamic (SI), pentru trei ani și fără o intervenție terestră de lungă durată, relatează AFP.

Echivalent cu o declarație de război împotriva grupării jihadiste, documentul denumit în mod oficial "autorizare a utilizării forței militare" îi va permite lui Obama, dacă va fi adoptat de congresmeni, să continue războiul împotriva SI având o bază juridică mai solidă și oferindu-i în același timp o "umbrelă" politică, informează Agerpres.

Cererea sporește presiunea asupra SI — care controlează teritorii vaste din Siria și Irak—, în timp ce guvernul irakian pregătește o ofensivă terestră la scară largă, ce urmează să fie lansată în săptămânile următoare.

Negocierile intense cu Congresul SUA au determinat însă Casa Albă să limitează posibilitatea de a disloca pentru o perioadă lungă de timp trupe terestre care să lupte direct cu jihadiștii.

CITEȘTE ȘI: ISIS: Ostatică americană, UCISĂ în raidurile aeriene efectuate în Siria

"Puterile acordate nu autorizează utilizarea forțelor armate americane în operațiuni de luptă terestre de lungă durată ofensive", precizează articolul 2 din documentul trimis Congresului.

Formularea pare să permită desfășurarea de forțe speciale, însă exclude orice invazie sau misiuni de menținere a păcii.

Autorizația va fi valabilă timp de trei ani de la promulgarea textului. Președintele american va trebui de asemenea să informeze Congresul în legătură cu evoluția operațiunilor la fiecare șase luni.

În schimb, textul nu impune nicio limitare geografică în urmărirea SI de către armata americană care, din august 2014, lansează lovituri aeriene împotriva grupării jihadiste în Irak și Siria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel