Număr record de jurnaliști morți în 2012

stop killing journalists
stop killing journalists

Institutul Internațional de Presă (IPI) a înregistrat în 2012 un număr record de 119 jurnaliști morți în timpul exercitării profesiunii lor, în special din cauza războiului din Siria, transmite AFP, citată de Agerpres.

Din 1997, când această instituție a început să efectueze sistematic aceste statistici, prezentul bilanț este cel mai mare, spune IPI într-un comunicat de presă difuzat miercuri seara. Nici bilanțul din 2011 nu este mai puțin îngrijorător, anul trecut murind 102 jurnaliști, în timp ce își exercitau activitatea lor profesională. Cu excepția cifrei de anul acesta, cel mai sângeros bilanț s-a înregistrat în 2009, atunci când și-au pierdut viața 110 jurnaliști morți.

Siria, ce trece momentan printr-un măcinător război civil, este țara cea mai riscantă, aici înregistrându-se 36 de decese.

În Somalia au murit 16 jurnaliști, în urma unor atacuri țintite. Niciun oficial nu a fost anchetat de justiţie, ceea ce "perpetuează o cultură a impunităţii care încurajează noi atacuri", precizează IPI. Aceași statistică arată că țări precum Pakistan și Filipine sunt de asemenea extrem de periculoase.

Bilanţul îi include pe jurnaliştii decedaţi din cauza activităţii lor sau în timpul unei misiuni de presă, ceea ce înseamnă că accidentele de pe şosele sunt, spre exemplu, incluse în această categorie.

Cu toate acestea, cei mai mulți jurnaliști au murit în urma unor atacuri țintite, subliniiază IPI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel