NU permiteți copiilor jocul cu petarde sau artificii! Avertismentul pompierilor

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Mai sunt câteva ore până la Revelion și, cu siguranță, suntem nerăbdători să privim jocul de artificii în noaptea dintre ani.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au emis o serie de recomandări privind folosirea articolelor pirotehnice în noaptea de Revelion. 

Dacă alegeți să petreceți Revelionul la spectacolele organizate în spații publice sau dacă plănuiți să cumpărați artificii pentru acasă, e bine să cunoașteți, înainte de toate, că aceste mijloace pirotehnice se pot achiziționa numai din spații comerciale autorizate, iar în utilizarea lor se vor respecta instrucțiunile producătorilor.

”Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, este important să conștientizați pericolul utilizării necorespunzătoare a unor astfel de mijloace. Nu puține a u fost cazurile când pompierii și personalul medical au acționat pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor rănite în urma utilizării mijloacelor pirotehnice”, se arată într-un comunicat de presă al IGSU. 

Un bărbat și-a pierdut viața

O astfel de situație a avut loc în prima zi de Crăciun, în urma căreia un bărbat de 50 de ani, din judetul Iași, și-a pierdut viața.

Un alt caz, soldat cu o victimă, a avut loc ieri, în localitatea Puiești, județul Vaslui. În urma exploziei unei petarde, un băiat, în vârstă de 18 ani, a suferit un traumatism la nivelul mâinii stângi.

”Reamintim cetăţenilor că pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori. Chiar și pentru materialele cu nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copiii nu este indicată”, mai susțin autoritățile. 

Atenție la spațiile închise

Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice nu utilizați artificiile și petardele în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în condițiile legii, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, animale, clădiri, arbori și autovehicule.

În cazul în care anumite articole pirotehnice sunt nefuncționale nu se va încerca reaprinderea lor. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.

Avertisment pentru organizatorii petrecerilor

Totodata, IGSU atrage atenția organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere, cum ar fi:

✔ respectarea capacității maxime de utilizatori ai spațiului în care se desfășoară evenimentul;
✔ asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență;
✔ asigurarea funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
✔ instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, care asigură intervenția la locul de muncă.

Mii de pompieri la datorie

În perioada minivacanţei de Revelion, peste 5.300 de pompieri vor asigura zilnic misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național.

Răspunsul la solicitările cetățenilor va fi asigurat, în mod eficient, cu peste 3.300 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 28 șenilate , 34 autofreze, 110 mașini de descarcerare, 308 ambulanțe SMURD, 32 unităţi de terapie intensivă mobilă, 6 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 43 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel