Noua navă a ONG-urilor care salvează migranţi pe Mediterana a recuperat deja un grup de 85 de persoane

Noua navă închiriată de ONG-urile SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere pentru a desfăşura pe Mediterana operaţiuni de salvare a migranţilor care doresc să ajungă în Europa a recuperat vineri în apropierea coastelor Libiei un prim grup de 85 de migranţi, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Ocean Viking, succesoare a Aquarius şi care navighează sub pavilion norvegian, a ridicat ancora duminică seară din portul francez Marsilia şi a pornit către Libia. Conform ONG-ului SOS Mediterana, cei 85 de migranţi au fost recuperaţi la circa 60 de mile marine de coastele Libiei de pe o barcă de cauciuc aflată în pericol în apele internaţionale.

Nu este clar deocamdată încotro se îndreaptă în prezent nava cu migranţii la bord, dar de obicei ambarcaţiunile ONG-urilor care desfăşoară astfel de operaţiuni încearcă să debarce migranţii în Italia sau Malta. La Roma, ministrul de interne Matteo Salvini, care acuză ONG-urile că favorizează imigraţia ilegală, a anunţat că nu va permite nici acestei nave să intre în apele teritoriale italiene, în virtutea noii legi italiene care înăspreşte sancţiunile împotriva ONG-urilor ce recuperează pe Mediterana migranţi pe care îi debarcă apoi în porturi din UE.

Întrucât navele diferitelor ONG continuă în apropierea Libiei operaţiunile de preluare a migranţilor africani ce încearcă să ajungă în Europa, Italia şi Malta şi-au închis porturile pentru aceste nave, autorizând acostarea lor numai după ce alte state ale UE au acceptat să preia respectivii migranţi. O navă a ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms aşteaptă de o săptămână în apropierea insulei italiene Lampedusa permisiunea să debarce 121 de migranţi într-un port european. Ministrul Salvini a transmis guvernului de la Madrid o scrisoare prin care îi solicită să preia migranţii, întrucât nava Open Arms are pavilion spaniol. În schimb, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că dacă Uniunea Europeană nu oferă protecţie acestor migranţi înseamnă că şi-a pierdut sufletul şi inima.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel