Nouă cazuri de malarie înregistrate în România. Avertismentul ministrului Rafila: Simptomele pot fi confundate cu o infecție virală. Tratamentul e complicat

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirakorn
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirakorn

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre cazurile de malarie din România.

Malaria este o boală cauzată de paraziții din genul Plasmodium, care sunt transmiși prin înțepătura de țânțar infectat. Această boală poate fi gravă și, uneori, fatală, afectând în principal țările tropicale și subtropicale din Africa, Asia și America Latină. În țara noastră au fost înregistrate, până în acest moment, mai multe cazuri la persoane care au călătorit în zone tropicale. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit despre acest subiect. 

„Aș vrea să clarificăm câteva lucruri. Din păcate, în momentul de față, nu este încă disponibil un vaccin împotriva malariei. Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite produse recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcere. Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete.

Vaccinul care este recomandat în unele țări din zona tropicală este vaccinul împotriva febrei galbene. E un vaccin care se face o dată la 10 ani pentru cei care călătoresc în astfel de zone.

Ar trebui să consulte fiecare un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie, site-ul Institutului Național de Sănătate Publică unde sunt oferite astfel de informații pentru că deplasarea într-o astfel de zonă presupune anumite riscuri.", a spus ministrul.

Care sunt simptomele malariei 

„Simptomatologia poate să fie oarecum asemănătoare și cu o infecție virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește „friguri”. Febra, frisonul, starea generală alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie și ele pot fi confundate cu o infecție virală, dar prezentarea la medic este esențială.”, a spus Alexandru Rafila. 

 

2. Inquam Pho... (rafila-postul-intermitent_21064500.jpg)

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Câte cazuri de malarie sunt în România

„În acest an cred că sunt vreo 9. În fiecare an sunt undeva între 25-35 de cazuri. E vorba de cazuri de import pentru că nu se transmit, transmiterea nu e pe teritoriul României, ci sunt persoane care au călătorit în zone endemice pentru malarie, vin de acolo infectate.

În București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și tropicale „Dr. Victor Babeș" se ocupă, dar orice alt spital de boli infecțioase tratează.", a spus ministrul Sănătății. 

În ceea ce privește numărul deceselor cauzate de malarie, ministrul a spus că, până în acest moment, au fost înregistrate două decese. 

„Recomandarea pe care, în mod sistematic, am făcut-o noi, ca autorități de sănătate publică, este că atunci când ai o infecție care este mai frecvent virală, mult mai rar parazitară, să te prezinți inițial la medicul de familie care face evaluarea stării de sănătate și te trimite la un medic specialist pentru precizare de diagnostic.

Diagnosticul de malarie nu este unul complicat, însă mai complicat este tratamentul, mai ales dacă infestarea parazitară este masivă.”, a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila la Antena3 CNN. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel