Norul radioactiv. Care sunt valorile măsurate la noi

Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)
Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)

Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), făcut câteva precizări legate de "norul radioactiv" care ar fi ajuns deasupra României şi ar fi impacientat populaţia.

 

Într-o intervenţie telefonica la B1Tv, Traicu a afirmat că "La ora actuală nu este niciun pericol. Spun acest lucru pentru că incidentul la  care se face referire a fost la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. În baza comunicatelor pe care le-am primit de la Agenţia Internaţionalaă pentru Energia Atomică de la Viena, noi prin celula noastră de criză ne-am activat şi am monitorizat împreună cu reţeaua naţională de monitorizare a radiaţiilor mediului, prin acest laborator de referinţă care este în Bucureşti, întreaga suprafaţă a României. Pe lângă măsurătorile pe care dânşii le-au făcut şi ni le-au comunicat în fiecare zi, am făcut măsurători paralele. Dozele de radiaţii măsurate şi confirmate de măsurători paralele au fost mult sub nivelul de alarmă. De 10 ori sub nivelul de alarmă, neexistând niciun potenţial pericol!"

"Activarea celulei de criză a fost făcută pentru ca să se monitorizeze mai atent faptul că a apărut un radionuclid artificial, rezultat în urma unor activităţi umane. Asta a făcut ca mass media franceză să intrepreteze că acest radionuclid (ruteniu) poate să apară în urma unor activităţi vis-a-vis de activităţi ale unui centru de depozitare deşeuri. Nu s-a confirmat nimic din astfel de supoziţii. Mai mult, acest radionuclid este utilizat în industria farmaceutică pentru tratamente oculare. Acesta putea să apară pe numeroase căi: o manevră greşită, respectiv o lipsă de aplicare a procedurilor operaţionale în utilizarea unui gaz care să conţină un astfel de radionuclid, inclusiv în fabricile din industria farmaceutică; poate să fie de la laboratoare de cercetare. Noi nu excludem nici o ingerinţă în domeniul energeticii nucleare sau a laboratoarelor de cercetare care nu şi-au declarat această parte de inoperabilitate, la un moment dat. Consecinţele au fost extrem de reduse. Din acest motiv nu există niciun pericol. Populaţia să stea liniştită."



"Toţi cei interesaţi pot să acceseze site-ul CNCAN, www.cncan.ro, unde există un comunicat special pentru această situaţie de astăzi, unde am pus şi măsurătorile la zi (foto în articol)."

Reamintim că astăzi a fost semnalat un nor radioactiv deasupra Europei, iar specialiştii au tras un semnal de alarmă.

[citeste si]

Salvează

Salvează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel