Nagorno-Karabah: Azerbaidjanul se declară deschis pentru negocieri de pace cu Armenia. Armenia a răspuns

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Azerbaidjanul se declară deschis pentru negocieri de pace cu Armenia.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat joi că este gata pentru negocieri de pace cu Armenia, la şase luni după un conflict sângeros între cele două ţări din Caucaz pentru control asupra enclavei Nagorno-Karabah, informează Agerpres, citând AFP.

"Suntem gata să conlucrăm la un acord de pace cu Armenia, pentru a pune capăt definitiv aspectului militar al relaţiilor noastre şi pentru a minimiza riscurile viitoare", a declarat Aliev în timpul unei conferinţe online cu privire la Caucaz, retransmisă pe YouTube. "Conflictul din Nagorno Karabah s-a sfârşit şi a venit timpul să ne gândim la viitor", a spus el.

Ce spune premierul armean



La rândul său, premierul armean Nikol Paşinian a afirmat joi, în timpul unei reuniuni ministeriale, că un acord cu Azerbaidjanul este în curs de pregătire sub egida Rusiei.

"Deciziile în baza cărora a fost încheiat un acord de principiu cu partenerii noştri internaţionali sunt 100% conforme intereselor Armeniei", a declarat Paşinian, înainte de a adăuga că el "va semna acest document în cazul în care Azerbaidjanul va respecta ceea ce s-a convenit". El nu a dorit să dezvăluie mai multe detalii în acest stadiu.

Azerbaidjanul şi Armenia s-au înfruntat în toamna anului trecut pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, conflictul soldându-se cu peste 6.000 de morţi şi înfrângerea Erevanului, care a trebuit să returneze importante teritorii către Baku. În pofida acordului de încetare a focului, încheiat de Armenia şi Azerbaidjan cu medierea Rusiei, şi desfăşurării de trupe ruse de menţinere a păcii, tensiunile persistă în regiune.

Astfel, Armenia a acuzat săptămâna trecută forţele azere că i-au încălcat frontiera pentru a prelua controlul asupra teritoriilor ce înconjoară lacul Sev, împărţit între cele două ţări, şi a cerut ajutor militar Rusiei. Aceste acuzaţii au fost respinse de Baku.

Joi, Paşinian a afirmat că circa 600 de soldaţi azeri se află în continuare pe teritoriul armean, adăugând că această problemă trebuie rezolvată "pe cale diplomatică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel