Mosul ISIS. SUA, noi informații despre eliberarea orașului

Forțele irakiene mai trebuie să ducă lupte grele pentru a elibera orașul Mosul din mâinile jihadiștilor, în pofida progreselor rapide înregistrate în ultimele săptămâni, a afirmat miercuri un responsabil militar american.

"Mai sunt multe lupte de dus în vestul" orașului, a declarat colonelul Brett Sylvia care îi comandă pe cei 1.700 de consilieri militari americani detașați pe lângă forțele irakiene.

Jihadiștii au amplasat o apărare "mai importantă" în vestul orașului decât în est, unde forțele irakiene au înaintat până în prezent, a explicat el.

Declanșată la jumătatea lunii octombrie, ofensiva forțelor irakiene la Mosul s-a concentrat asupra cartierelor orașului situate la est de Tigru, fluviul care împarte orașul în două părți.

Forțele irakiene consideră că au cucerit aproape 80% din aceste cartiere, după o intensificare a înaintării lor în ultimele săptămâni.

ISIS, slăbită

Potrivit colonelului Brett Sylvia, rezistența grupării Stat Islamic (ISIS) a slăbit în mai multe domenii.

Atacurile jihadiștilor cu camioane bombă sunt mai puțin eficiente, irakienii reușind frecvent să le arunce în aer înainte ca acestea să își atingă ținta, a explicat responsabilul american.

"Pierderile lor sunt mai puțin importante ca înainte", a adăugat el, scrie Agerpres.

Cu ajutorul americanilor, forțele irakiene au reușit astfel să reducă eficiența atacurilor cu mici drone, desfășurate de SI de la începutul ofensivei asupra orașului Mosul, a mai spus colonelul.

Jihadiștii utilizează mici drone comerciale pentru a lansa grenade, a explicat el.

Eficiența acestor dispozitive "s-a diminuat considerabil" în urma contramăsurilor luate de forțele irakiene, cu ajutorul consilierilor militari americani, a informat colonelul.

"I-am ajutat să țintească aceste drone, doborând mai multe dintre ele", a spus el.

Duminică, forțele irakiene au ajuns în dreptul unui pod peste Tigru, pentru prima dată de la începutul operațiunii militare.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a promis inițial că orașul Mosul va fi eliberat înainte de sfârșitul lui 2016, dar recent a afirmat că vor fi necesare "trei luni în plus".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel