Morcovi retrași de la raft: Nu-i consumați! Ce este Oxamil, substanța găsită peste limită

Legume retrase de la raft: după spanac, acum și morcovii reprezintă motiv de îngrijorare, conform anunțului ANSVSA. 

”Vă informăm că am fost notificați de către furnizorul VALENCIA TRADING OFFICE SL să inițiem retragerea de la comercializare și de la clienți a articolelor menționate mai jos. Motivul rechemării: depășire limite reziduu pesticid ‐ Oxamil.

1. foto ANSVS... (morcov_82857500.jpg)

În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, va rugăm să nu le consumați și să le returnați în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 21.11.2022, urmând să primiți contravaloarea lor. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente cauzate de acest incident” arată ANSVSA într-o comunicare despre retragerea de la raft a morcovilor menționați. 

Ce este Oxamilul

Oxamil este o substanță chimică utilizată ca pesticid. Aceasta este în două forme, granulată și lichidă. Prima formă, cea granulată, a fost interzisă în Statele Unite ale Americii, fiind clasificată drept o substanță extrem de periculoasă. 

Oxamilul se pare că este un produs eficient în combaterea insectelor, dar este extrem de toxic pentru oameni, dacă este ingerat, inhalat sau dacă intră în contact cu pielea. În general, compoziția sa chimică, odată intrată în contact cu solul, se degradează rapid. 

În cazul acesta, se pare că reziduurile pesticidului au fost găsite peste limita permisă. Semnele otrăvirii cu oxamil sunt: stare de rău, slăbiciune musculară, amețeli, transpirație, cefalee, greață, vărsături, dureri abdominale, mioză cu vedere încețoșată, zvâcniri musculare și vorbire neclară. Simptomele se pot agrava în cazul otrăvirii severe. 

Organizația pentru Alimentație și Agricultură subliniază că înghițirea sau inhalarea directă a pesticidului pot fi fatale. Din cauza toxicității, în UE și-n Marea Britanie, limitele maxime de reziduuri de oxamil pentru fructe (mere și portocale) este de 0,01 mg/kg. 

Profi retrage de la vânzare un sortiment de spanac la pungă

”PROFI acordă prioritate siguranței alimentare, motiv pentru care vă informăm că am inițiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a produsului SPANAC PUNGA 500g, furnizor KREPSIS AVANTAJ SRL, lot ROMANIA 845 ca urmare a contaminarii produsului cu virusul hepatitei A”, a transmis ANSVSA.

”Se recomandă persoanelor care dețin produsului descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin, urmând să primească în schimb contravaloarea lui”, a precizat ANSVSA.

Citește și: 

EXCLUSIV  Investigație sub acoperire în fermele de pui din Germania: Imagini de groază cu puii care ajung pe rafturile Lidl - Video. Precizările Lidl România pentru DCNews

O investigație sub acoperire făcută în fermele de pui din Germania, care aprovizionează magazinele Lidl, arată imagini înfiorătoare cu pui deformați, răniți și murdari, pui care cresc repede și cu defecte. 

”Raportul de investigație a fost înregistrat în ultimele luni ale anului 2022 și arată violența unor muncitori, cum ar fi un operator care sacrifică pui bolnavi răsucindu-le gâtul și lovindu-i. Puii acestui producător sunt prezenți în rafturile supermarketurilor Lidl. Aceste fapte sunt presupuse încălcări ale legislației germane privind bunăstarea animalelor. Citește aici continuarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel