Moody's. Ratingul Italiei, retrogradat la "Baa3"

Mihai Ciobanu / 20 oct 2018 / 10:52 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Moody's Investors Service a retrogradat vineri ratingul Italiei, de la "Baa2" la "Baa3", dar a revizuit în creştere perspectiva, de la negativă la stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. 

Calificativul "Baa3" este cu doar o treaptă peste nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii). Revizuirea în scădere vine pe fondul unei slăbiri a solidităţii fiscale a Italiei, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani decât a previzionat anterior Moody's. Datoria publică a Italiei se va stabiliza probabil la actualul nivel de 130% din PIB în următorii ani, mai degrabă decât să înceapă să scadă, aşa cum estima agenţia. 

Mai mult, evoluţia datoriei este vulnerabilă din cauza perspectivelor de creştere mai reduse, ceea ce ar putea duce la o nouă creştere a nivelului datoriei faţă de actualul nivel deja ridicat. Retrogradarea ratingului Italiei este determinată şi de oprirea planurilor de adoptare a unor reforme structurale fiscale şi economice, ceea ce va avea implicaţii negative la adresa creşterii economice pe termen mediu, se arată în raportul Moody's. 

Perspectiva stabilă reflectă riscurile echilibrate în mare parte la adresa ratingului "Baa3"

În opinia Moody's, Italia încă demonstrează o soliditate importantă a creditării, care echilibrează slăbirea perspectivelor fiscale. Soliditatea este determinată de economia mare şi diversificată, de poziţia externă robustă şi cu excedent substanţial de cont curent. Principalul motiv al retrogradării Italiei la "Baa3" este recent anunţata schimbare de strategie fiscală, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani faţă de aşteptările anterioare. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26