Ministrul Sănătății, pas important în dezvoltarea programului 'Mama şi copilul'

Ministerul Sănătăţii a alocat în acest an 33 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 597 de incubatoare pentru spitalele din toată ţara, a declarat marţi ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

'Am făcut un pas important în dezvoltarea programului 'Mama şi copilul', respectiv acoperirea necesarului total de incubatoare la nivelul unităţilor spitaliceşti din România. La începutul acestui an, am demarat un proces minuţios de colectare de date de la toate unităţile spitaliceşti cu secţii de obstretică-ginecologie şi neonatologie din ţară atât de la nivelul unităţilor aflate în subordinea MS, cât şi a unităţilor spitaliceşti care, în urma procesului de descentralizare, se află în subordinea consiliilor locale. Astfel, cele 123 de unităţi spitaliceşti la nivel naţional au raportat un necesar de 597 de incubatoare, dintre care 132 acoperă necesarul spitalelor aflate în subordinea ministerului - 9 spitale, iar 465 pentru unităţile spitaliceşti locale. Pentru acoperirea acestui necesar, MS a alocat un buget de 33 de milioane de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro', a afirmat ministrul, la inaugurarea unei unităţi de excelenţă la Spitalul Polizu. Potrivit acestuia, spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale au obligaţia de a contribui la achiziţionarea incubatoarelor cu 10% din valoarea totală a achiziţiei.

El a subliniat că cele 597 de incubatoare vor acoperi în totalitate necesarul naţional din prezent.

'Ne dorim ca până în 1 iunie, când sperăm să ne reîntâlnim în aceeaşi formulă, să putem finaliza elaborarea unui plan de acţiune bazat pe Strategia 2014 - 2020, un plan de acţiune realist şi eficient, care să identifice, să acopere principalele nevoi în domeniu. (...) Vom organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, ele vor concentra toate judeţele arondate, cu scopul colectării de informaţii şi propuneri, dar şi promovarea acestui program. Calendarul este 18 martie - Constanţa, 25 martie - Târgu Mureş, 8 aprilie - Cluj Napoca, 15 aprilie - Timişoara, 13 mai - Iaşi, 20 mai - Craiova. Din această serie de întâlniri-dezbateri ne dorim să coagulăm sprijinul tuturor specialiştilor implicaţi - ginecologi-neonatologi, medici de familie, pediatri, dar şi societate civilă implicată. Putem identifica soluţiile optime pentru realizarea acestui plan dedicat mamei şi copilului', a mai spus reprezentantul MS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel