Minciună pe faţă: Aqua Carpatica nu este cea mai pură apă din lume. Equa, posibil cea mai pură apă, conform experţilor internaţionali

Zero nitraţi. Asta dacă considerăm ca fiind zero tot ceea ce este sub 1, chiar dacă vorbim despre informaţia de pe eticheta apei plate Aqua Carpatica, conform căreia aceasta conţine 0.8 mg de nitraţi. Reprezentanţii firmei au schimbat, în urma deciziei CNA, sloganul campaniei publicitare din „Cea mai pură apă din lume” în „Cea mai pură apă carbogazoasă din lume”, căci în cazul apei minerale păcăleala nu este pe faţă, ci mascată prin schimbarea miligramelor cu procente. Și sigur că o compoziţie de nitraţi mai mică de un mg reprezintă 0%. Cu toate acestea, se poate afirma clar că nu Aqua Carpatica este cea mai pură apă din lume, ci posibil Equa este cea mai pură. Equa provine dintr-un izvor din pădurea amazoniană și conţine cea mai mică cantitate de minerale: zero nitraţi, zero calciu, zero clor, zero magneziu, zero sodiu şi zero sulf.

Nu poate fi formulată o concluzie de genul „Cea mai pură apă din lume” după un singur criteriu, şi anume conţinutul de nitraţi, sunt de părere reprezentanţii Societăţii Naţionale a Apelor Naturale. „Reclama celor de la Aqua Carpatica induce în eroare consumatorul pentru că susţine puritatea apei pe un singur criteriu. Campania de promovare se foloseşte de o specificaţie a apei pe care o duce la extrem. Consider că o formulare de genul probabil cea mai pura apa din lume, ca a celor de la Carlsberg, ar fi fost mai potrivită”, susţine Adrian Feru, director de Cercetare-Dezvoltare la Societatea Naţională a Apei Naturale. Cu toate acestea, apa plată de la Aqua Carpatica conţine înscris pe etichetă conţinutul de 0,08 mg de nitraţi, iar la cea minerală s-a recurs la o şmecherie, şi anume schimbarea miligramelor cu procentele. Deci chiar dacă reclama a fost schimbată şi acum sloganul este „Cea mai pură apă minerală din lume”, păcăleala continuă. În reclamă se specifică 0 mg de nitraţi, iar pe sticlă figurează 0%. Nu este acelaşi lucru. „Dacă s-ar apuca toţi producătorii de apă minerală îmbuteliată să schimbe miligramele cu procentele, toţi ar ajunge la procentul de 0% şi ar avea, pe acest principiu, cea mai pură apă minerală din lume”, a explicat pentru De Ce News directorul executiv al Patronatului Apei Minerale (APEMIN), Mihai Ianoş.

Adăugarea sintagmei „minerală” în sloganul campaniei nu a rezolvat problema

Faptul că acum spotul este oarecum acoperit din punct de vedere al conţinutului de nitraţi, căci s-a apelat la transformarea miligramelor în procente, nu înseamnă că acum totul este corect în a afirma că Aqua Carpatica este cea mai pură apă minerală din lume. „Reglementările internaţionale şi inclusiv cele româneşti includ şi alte elemente din compoziţia apei pentru a se stabili calitatea acesteia. Lipsa nitraţilor nu face ca o apă să fie neapărat pură. Noi am transmis decizia noastră la CNA, iar ei au luat decizia pe care o ştim cu toții. Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) nu poate impune o decizie, căci codul nostru nu se aplică decât

Puritatea în cazul apei se măsoară în totalul solidelor dizolvate (Total Dissolved Solids – TDS), iar unitatea de măsură sunt părţile pe milion (ppm), susţin experţii. Este vorba despre un standard în testarea şi raportarea cantităţii totale de substanţe organice şi anorganice, incluzând minerale, săruri şi metale. Excluzând nitraţii, Aqua Carpatica are 48,33 mg de calciu, 15,2 mg de magneziu, 0,75 mg de sodiu, 219,6 mg de bicarbonaţi, 5,76 mg de sulfaţi , cu un factor pH de 7,21 în varianta plată şi 286 mg de calciu, 78,1 mg de magneziu, 5,3 mg de sodiu şi 1281 mg de bicarbonaţi, cu un factor pH de 6,03 în varianta carbogazoasă. Astfel, se poate spune că Equa, o apă minerală provenită din pădurea amazoniană braziliană, este cea mai pură apă din lume, căci conţine numai 3 ppm de TDS. De altfel, se promovează ca fiind „Cea mai pură apă arteziană din lume”. În plus, nu conţine deloc nitraţi, calciu, clor, magneziu, sodiu sau sulf , iar factorul pH este de 5,9 şi este considerată cea mai pură apă din lume şi conform site-ului Tibesti, care a alcătuit un top al celor mai bune ape din lume, bazându-se pe părerea celor mai buni experți internaționali, citați de CNN, NBC, CBS, ABC, Discovery, The New York Times, People, Fox și alții. Astfel, Equa deține primul loc în clasament și îi urmează Vichy Catalan, provenită din regiunea spaniolă ce-i poartă numele, Bling H2O, cea mai scumpă apă din lume, prin designul exclusiv al sticlelor, Berg din Canada și Malmberg din Suedia.

Ce sunt nitrații?

Nitratul este un compus anorganic format dintr-un atom de nitrogen (N) și trei atomi de oxigen, de aici simbolul chimic NO3. Nitrații nu sunt în mod normal periculoși pentru organism, dar pot deveni atunci când se reduce un atom de oxigen și devin nitriți - NO2. De altfel, chiar patronul Aqua Carpatica, Jean Valvis, declara recent că „dacă daţi copilului o apă de renume mondial, cu 4-5 mg de nitraţi, vă asigur că nu va muri din ea şi nici nu se va îmbolnăvi”. Nitrații sunt unul dintre elementele cele mai frecvente ce contaminează apele din subteran din zonele rurale. Niveluri excesive pot provoca metahemoglobinemie, sau boala bebelușilor albaștri, așa cum mai este numită. Este o boală care se caracterizează printr-o excesivă conversie de hemoglobină în metahemoglobină, transportul de oxigen în corp devenind imposibil. Cu alte cuvinte, nitrații acționează prin oxidarea hemoglobinei, ceea ce dă naștere hemoglobinei. Nitrații ajung în apele subterane prin îngrășăminte, deci sunt prezenți, în cantități chiar mai mari și în fructe și legume, ba chiar sunt secretați de anumite bacterii prezente în intestinul nostru, susțin specialiștii de la un institut american de tratare a apei. În Uniunea Europeană se consideră un nivel acceptabil de nitrați 50 de mg la litru, deci când vorbim despre cantități mai mici de un miligram, ceea ce se aplică la cele mai bune ape și din România, nu vorbim de absolut niciun pericol pentru sănătatea publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel