Milioane de români vor recepționa gratuit 16 programe TV

Circa  90% din populația României ar trebui să poată recepționa gratuit, din 2015, 12 - 16 programe TV în format Standard Definition (SD) sau 3 programe TV în format High Definition (HD) și 4 - 5 programe SD până la sfârșitul anului 2016, informează hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, SNR (Radiocom) a câștigat trei din cele cinci licențe de televiziune digitală terestră. Pentru a recepționa programele este nevoie de o antenă de receptie UHF (tip Yagi), precum și de un set top box DVB-T2/MPEG-4 cu un televizor adecvat sau de un televizor cu tunner DVB-T2/MPEG-4. Atât televizorul, cât și set top box-ul este recomandat să aibă și modul CI+ pentru eventualele programe criptate.

Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), care transmite în prezent programele TVR, și-a adjudecat trei din cele cinci licențe de televiziune digitală terestră, contra sumei de 1,02 milioane de euro, a anunțat autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Din cele trei multiplexuri digitale câștigate, unul este condiționat să transmită "free to air" prin care populația poate recepționa programe TV necriptate, fără plata unui abonament.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioară, în același spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic. Operatorii de cablu și satelit furnizează în prezent programe TV în format digital. Momentan, televiziunea analogică mai este recepționată din eter în zonele rurale defavorizate, printr-o simplă antenă instalată pe acoperișul casei.

Citește și: RCS&RDS, bătălie cu SNR. Pentru ce se bat cele două companii

În România, procesul de tranziție de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului internațional de la Geneva din anul 2006. Începând cu această dată, transmisia analogică terestră va înceta în România, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare.

Câte programe TV vor putea fi recepționate gratuit de români

Potrivit SNR, se vor transmite doar programe "free to air". Astfel, acesta va conține programele SRTv, precum și programe comerciale ale producătorilor de content ce vor dori să intre, contra cost, pe acest multiplex.

Capacitatea maximă pentru recepție fixă, luată în considerare de S.N.R., permite transmiterea a cca. 12 - 16 programe SD sau a 3 programe HD și a 4 - 5 programe SD.

Licența va intra în vigoare la data de 17.06.2015. După această dată vor putea începe transmisiile digitale".

Despre numărul românilor care vor putea beneficia de aceste transmisii, opreatorul vorbește de  o acoperire de aproximativ 90% din populația României, până la data de 31.12.2016, adică cca. 18.110.000 locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel