Dacă vrei un mic dejun rapid și diferit față de ce ai mâncat până acum, iată o rețetă turcească foarte ușoară...
Ingrediente
– 3-4 cartofi
– 1 ceapă
– 2 ouă
– ½ pahar de lapte (1 pahar = 200 ml)
– ½ pahar de ulei
– ½ pahar de făină de grâu
– ½ pahar de făină de porumb
– 5 gr de praf de copt
– 1 praf de sare sau după gust
– 1 linguriță de piper negru măcinat
– 1 linguriță de boia de ardei iute – opțional
– 1 linguriță de boia de ardei dulce
– 1 linguriță de chimion măcinat;
– verdeață (pătrunjel, mărar, ceapă verde)
– 50-100 gr de cașcaval
– ulei – pentru formă
Cum se prepară
Tăiați cartofii felii subțiri pe lungime, apoi feliile le tăiați în jumătate, la fel, pe lungime, după care le tăiați pai. Tăiați ceapa bucăți mici și mărunțiți verdeața. Bateți ouăle cu telul, adăugați sare, praf de copt și condimentele indicate sau orice altceva vă place să adăugați în cartofi.
Amestecați foarte bine ingredientele, adăugați ulei și lapte, amestecați, apoi încorporați treptat făina de grâu și porumb (sau folosiți doar 1 pahar de făină de grâu) și continuați să amestecați cu telul, până dispar toate cocoloașele, potrivit retete-usoare.info.
Transferați cartofii în aluat, adăugați verdeață și ceapă, apoi amestecați bine ingredientele. Setați cuptorul la 180-190°С și ungeți baza și pereții formei cu ulei. Transferați și repartizați compoziția de cartofi și dați forma la cuptor pentru 20 de minute.
BONUS: Plăcintă turceacă. Rețeta de Gozleme cu brânză
Ingrediente
Pentru aluat:
- chefir 500 ml
- sare ½ linguriță
- ulei 2 linguri
- făină 3-4 pahare
Pentru umplutură:
- brânză 300 gr
- cașcaval 200 gr
- roșii de mărime medie – 2
- mărar și pătrunjel
- ulei pentru ungere
Cum se prepară
Se amestecă chefirul cu sarea și uleiul. Se adaugă treptat făina până se obține un conținut elastic (după consistență ca și aluatul pentru colțunași). Aluatul se acoperă și se lasă pentru 10-15 minute.
Pentru umplutură, brânza se presează cu o furculiță, verdeața se taie mărunt. Roșiile se taie în două să înlătură sâmburii și se taie în bucăți mici. Cașcavalul se dă prin răzătoare rară. Toate ingredientele pentru umplutură se amestecă, scrie mamaplus.md.
Aluatul obținut se împarte în bucăți de mărimea ceva mai mare a unui ou de găină. Fiecare bucățică se rostogolește pe masa unsă cu făină. La mijlocul turtei se pune umplutura și se unge pe toată lungimea acesteia. Mai întâi se acoperă umplutura cu o margine liberă a turtei, apoi cealaltă, ș.a.m.d. marginile se unesc la centru. Tigaia se încinge bine, se unge cu puțin ulei, se pune plăcinta și se rumenește ușor pe ambele părți.
Plăcinta se taie și se servește fierbinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu