EXCLUSIV  Medicul Alin Popescu ne spune câte ouă putem mânca de Paște și ce ar trebui să dispară de pe mesele românilor

FREEPIK
FREEPIK

Masa de Paști este, pentru mulți români, o adevărată desfătare culinară.

Însă, odată cu preparatele tradiționale vin și riscurile pentru sănătate, mai ales dacă se exagerează. Într-un interviu exclusiv pentru DC News și DC Medical, medicul de medicină sportivă Alin Popescu a oferit o serie de recomandări despre alimentația din perioada sărbătorilor pascale.

„Ouăle roşii sunt foarte bune. În general, într-o perioadă de sărbătoare, numărul de ouă consumate în săptămâna respectivă ar trebui să fie de 10. Asta nu mi se pare mult. Eu spun cam 6-8 pe săptămână, dar fiind Paştele, chiar şi 12 ouă nu mi se pare mult într-o săptămână. Mai mult de 3 pe zi oricum nu mănânci”, a explicat medicul.

Alin Popescu recunoaște cu umor că bilanțul poate fi înșelător, mai ales dacă punem la socoteală ouăle „ascunse” în alte preparate tradiționale.

„Cârcotaşii ar spune altceva. Că deja ouăle alea le-ai mâncat în pască, în cozonac. Şi că de fapt nu sunt 10, sunt 20. Şi au şi dreptate”.

În ceea ce privește alte mâncăruri tradiționale de Paște, precum salata de boeuf, specialistul atrage atenția asupra modului în care este preparată:

„Legat de ouăle în salata de boeuf, aici e altă discuţie. Salata asta poate fi o variantă soft, aproape de regim, şi poate să fie o nenorocire înecată într-o maioneză comercială care nu mai are nimic sănătos. E chestie de interpretare. Şi toate reţetele astea reinterpretate au variante light şi variante mai grele”.

Pe lângă numărul ouălor, un alt aspect important este modul de preparare al mâncărurilor. Prăjeala, avertizează medicul, ar trebui să fie exclusă complet din meniul sărbătorilor.

„Trebuie să ne gândim la modul în care preparăm lucrurile. Primul meu sfat pe care îl dau de câţiva ani este următorul: nu faceţi niciun fel de prăjeală. Şi asta îi blochează pe mulţi, că deja întreabă cum fac ei şniţelele, cartofii prăjiţi. Grătarul e foarte bun, prin comparaţie. Cuptorul e bun, aburul e bun. Prăjeala nu e bună. Adică ochiuri îmbibate în ulei, şniţele, cartofi prăjiţi, caşcaval pane. Astea trebuie să dispară”.

Mesajul medicului este clar: moderație, alegeri mai sănătoase și cât mai puțin ulei. Astfel, ne putem bucura de sărbători fără să ne punem sănătatea în pericol.

 

VEZI ȘI: De la fermă, în farfurie: păstrăvul românesc crescut în apă de munte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel